KRIK: „Zoljom“ na štampariju svedoka protiv Šarića

Na štampariju „BMG“ u vlasništvu Nebojše Joksovića, svedoka saradnika na suđenju narko-bosu Darku Šariću, ispaljen je projektil iz ručnog raketnog bacača „zolje“ – rečeno je novinarima KRIK-a u policiji. U napadu niko nije povređen, a načinjena je manja materijalna šteta. Ovo je treći ovakav napad na štampariju u protekle četiri godine.

Joksović je bio angažovan u švercu kokaina u Italiji tokom 2008. i 2009. godine. Po nalogu Šarića, on je organizovao posrednike koji su drogu isporučivali kupcima. Pripadnici grupe skladištili su kokain u iznajmljene kuće i stanove – štekove, odakle su je dalje vozilima sa skrivenim pregradama prenosili do kupaca – italijanskih, albanskih i drugih kriminalnih grupa.

Joksović je uhapšen u Srbiji u januaru 2010. Pristao je da bude svedok saradnik protiv Šarića i drugih članova grupe. Kao Šarićev dugogodišnji prijatelj, Joksović je jedini svedok koji je naređenja primao direktno od njega. Tako je na sudu ispričao da ga je Šarić zamolio da iz jednog stana u Milanu skloni više od 200 kilograma droge plašeći se da će tamošnja policija da je pronađe.

Tokom procesa, Šarić i njegova odbrana pokušavali su da diskredituju svedoka navodeći da je godinama bio umešan u kriminalne poslove – od krađe automobila do trgovine drogom. Tvrdili su i da Joksović laže u svom svedočenju. Šarić je rekao da su ga prijatelji i saradnici na njega godinama upozoravali.

Njega su svi nazivali prevarantom, lažovom, ja to nisam dao da pričaju preda mnom. Uvek sam tražio objašnjenja, on me je uvek ubeđivao da mu verujem. Voleo sam tog čoveka mnogo“, ispričao je Šarić.

U samoj završnici suđenja Šarić je tražio da ispita Joksovića. Tokom njihovog sučeljavanja najmanje se pričalo o švercu droge, a u prvi plan izašli su njihovi lični obračuni i neraščišćeni računi.

Opraštam mu (svedočenje). Jedinu stvar koju mu ne opraštam, što mi je ženu isprovocirao sa obezbeđenjem, sa svojom ženom“, rekao mu je Šarić.

Evo izneo je jednu notornu laž“, odgovorio je Joksović. “Obezbeđenje tvoje žene je maltretiralo moju ženu.“ Joksović je tada optužio Šarića za prethodne oružane napade na njegove firme: “I hoću da te pitam, ko je gađao zoljom štampariju? A ko je stavio pod kafić eksploziv?

Pojma nemam, čoveče“, odgovorio je Šarić. “Da li si normalan? Pa đe ću na moju štampariju, čoveče?

Prema Šarićevim rečima, on je Joksoviću za štampariju dao sedam miliona evra i jedan od razloga zašto je Joksović pristao da protiv njega svedoči jeste to što je zadržao i novac i firmu.

Joksovićev brat od strica Radojica Joksović ubijen je 2012. godine u Beogradu kada je eksplodirala bomba postavljena ispod njegovog automobila.

Autorka: Bojana Pavlović, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…