1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. KRIK: U borbu protiv mafije mora da se uključi civilno društvo

KRIK: U borbu protiv mafije mora da se uključi civilno društvo

Organizovani kriminal u Srbiji karakterišu jake veze sa politikom, saglasni su predavači drugog dana seminara „Istraživanje organizovanog kriminala na Balkanu“, koji je organizovala Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

„Ono što se dešava u Srbiji u prethodnih 15 godina nije ništa drugo nego sudelovanje organizovanog kriminala i države“, objašnjava Miroslava Milenović, članica Saveta za borbu protiv korupcije.

Govoreći o načinima na koji kriminalne grupe peru novac, Milenović je napravila poređenje ovih grupa sa kompanijama koje imaju pomoć najboljih bankara, advokata i revizora da prebace novac u legalne tokove. Novac se potom, kako je objasnila, ulaže u najisplativije poslove gde će moći da se ostvari najbolja saradnja sa političkom i ekonomskom elitom.

„Finansijska elita stvara političku elitu koja kada dođe na vlast mora da vrati uslugu onima koji su je doveli na vlast. Tako i vlada može biti kriminalna grupa koja određenim zakonima razara društvo“, objašnjava ona i ističe da u takvom društvu postoji zamena teza da je svaka investicija dobra i važna i da je svaki investitor dobrodošao.

„Pričamo o milionima evra, a kazne su 10 do 20 godina zatvora. Podelite te iznose sa brojem meseci i dobićete najbolje plaćene ljude u regionu. Jedino rešenje je oduzimanje imovine i novca jer se jedino tako može pokazati da se kriminal ne isplati“, zaključuje Milenović.

 Novinar i glavni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović, koji je na seminaru govorio o slučaju Šarić, podsetio je na dokaze o bliskim kontaktima političara koji su i danas na vlasti i kriminalaca iz narko-grupe Darka Šarića.

„Propuste najčešće naprave policija i tužilaštvo jer su politički kontrolisani. Zbog toga u borbu protiv mafije mora da bude uključeno celo civilno društvo“, objasnio je Dojčinović ukazujući da su upravo ogromna neslaganja u količini pronađenih narkotika i novca u slučaju narko-klana Darka Šarića dovela do zaključka da su mnogi političari i biznismeni ostali sačuvani od istrage.

Sa Dojčinovićem je saglasan Mauricio Salustro iz misije OEBS-a u Srbiji, koji je istakao da tužilaštvo i policija u svakoj zemlji treba da budu nezavisni. Prema njegovim rečima, sistem mora svima da omogući da rade svoj posao i istragu sprovedu do kraja.

„Policija mora da radi ono što kaže tužilac, dok javni tužioci moraju da imaju potpuna saznanja o policiji. Bez uzajamne saradnje, izostaće uspeh“, napominje Salustro.

Balkanske grupe diktiraju narko-tržište

Među predavačima na seminaru bio je i Mario Venditi, zamenik tužioca u italijanskom tužilaštvu Pavia koji je bio uključen u međunarodnu policijsku operaciju „Balkanski ratnik“ kojom je presečen internacionalni lanac krijumčarenja kokaina i pohapšeni članovi grupe Darka Šarića.

Objašnjavajući veze kriminalnih grupa sa Balkana i italijanske mafije, ukazao je na posebnosti kriminalaca koji dolaze sa ovog područja.

„Grupe iz Srbije i Crne Gore drogu su tretirale kao proizvode koje kupujemo u samoposlugama. Toliko su dobro organizovali trgovinu narkoticima da su preuzeli tržište od italijanske mafije“, rekao je Venditi.

Balkanske kriminalne grupe u Italiji, prema njegovim rečima, nametnule su se drugim narko-organizacijama jer su imale „mentalitet ratnika sa preduzetničkim sposobnostima“.

„Radi se o ljudima koji su se družili samo između sebe. Posvećeni zadatku, kao agencija koja pruža najbolje usluge po najpovoljnijim cenama“, objasnio je Venditi.

U kriminalne poslove Srba i Crnogoraca, prema njegovim rečima, uvek su bile uključene međusobno bliske osobe.

„To im je pomoglo da osvoje tržište droge do tada ljubomorno čuvano od strane italijanske mafije.“

Poslednjeg dana seminara o organizovanom kriminalu na Balkanu govoriće Monika Usai iz organizacije Libera International, Saša Đorđević i Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), Aleksandar Vujičić, bivši direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i Ivana Radović iz organizacije ASTRA.

Izvor: Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…