KRIK: Sudija sa partnerima finansirao gradnju vile sa 13 apartmana na Kopaoniku

Vila pahulja

Beograd, 03. novembar 2020. – Sudija Apelacionog suda u Beogradu Zoran Savić finansirao je sa poslovnim partnerom izgradnju 13 apartmana u samom centru Kopaonika „Vila pahulja“, piše Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Mreža KRIK navodi da nije jasno kako bi Savić sa suprugom mogao da priušti vrednu imovinu koju poseduje.

Ne zna se koliko je tačno novca sudija uložio, ali prema proceni agencije za prodaju nekretnina koju je angažovao KRIK, „Pahulja“ vredi više od milion evra.

Većina apartmana je prodata i trenutno je jedan u vlasništvu sudije.

Pre ove investicije, Savić i njegova supruga, koja je takođe sudija, već su bili vlasnici tri stana u centru Beograda i vikendice kod Avale, otkriva KRIK.

Nije jasno kako ovaj sudijski par može da priušti ovako vrednu imovinu, jer prema proceni KRIK, bračni par morao je da štedi duže od 25 godina da bi je stekao od plata.

Ovaj sudija nije želeo da govori za KRIK, a kada su ga novinari pozvali telefonom, kratko je rekao: „Nemam vremena, a pitanja koja ste postavili su vrlo nekorektna„.

Tamo gde je trebalo da prijavim (imovinu), ja sam prijavio, tako da ne bih da govorim puno o tome. To je moj odgovor„, rekao je Savić.

Karijeru Savića obeležilo je nekoliko kontroverznih sudskih postupaka, navodi Mreža.

KRIK podseća da je predsedavao  veću koje je nezakonito oslobodilo Stanka Subotića optužbi za šverc cigareta, kako je to utvrdio Vrhovni kasacioni sud.

Bio je i u veću koje je potvrdilo oslobađajuću presudu Zvonku Veselinoviću, navodi KRIK.

Savić je „Pahulju“ sagradio sa biznismenom Zoranom Kocićem čija je građevinska firma dobijala poslove od države, ali i godinama nije plaćala porez – te se nalazila se na listi najvećih poreskih dužnika.

Mreža KRIK otkriva i da su Savić i Kocić prilikom jednog posla u vezi sa prodajom stanova ovlastili Slobodana Ristovića, danas načelnika opštinske uprave Raška i člana vladajuće Srpske napredne stranke da potpiše dokumenta umesto njih.

Isti Ristović bio je sekretar komisije Direkcije za urbanizam u opštini Raška koja je sudiji i biznismenu dala u zakup zemlju na Kopaoniku na kojoj je sagrađena „Pahulja„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…