KRIK: Šarićev poslovni partner u odboru “Srbijagas“

Muamer Redžović, za koga je KRIK otkrio da je sarađivao sa članovima narko-klana Darka Šarića, postavljen je za predsednika Nadzornog odbora javnog preduzeća „Srbijagas“.

 Redžović je, dok je bio predsednik Upravnog odbora Agencije za privatizaciju, sklopio posao sa članovima Šarićeve grupe, otkrio je KRIK u julu prošle godine.

Kompanija „Trgopromet“ u kojoj Redžović ima oko 14 odsto akcija i u kojoj se nalazi u Nadzornom odboru preuzela je potraživanja firme „Jedinstvo“, preko koje je Šarićeva grupa prala novac, a koju je država privremeno oduzela 2010. godine. Preuzimanjem potraživanja, Redžovićev „Trgopromet“ je stekao kontrolu nad tom firmom.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokušalo je da spreči da Redžovićeva firma preuzime kontrolu nad „Jedinstvom“. U predlogu tužilaštva piše da je to „pokušaj članova Šarićeve grupe da zaustave državu da trajno oduzme preduzeće.“ Sudovi su odbili zahtev tužilaštva da se posao zaustavi.

Redžović je reagovao na KRIK-ovu priču saopštenjem u kojem je naveo da, iako je akcionar „Trgopometa“, nije znao za poslove koje je sklapala njegova firma. Rekao je da je u nadzorni odbor ove firme postavljen mimo svog znanja i da je prvi put za ovaj posao čuo od novinarke KRIK-a

U Redžovićevu odbranu stala je Agencija za privatizaciju u kojoj je radio, kao i bivši direktor ove institucije Ljubomir Šubara.

Izostale, međutim, reakcije nadležnih institucija na otkriće KRIK-a.

Nakon odluke da se ugasi Agencija za privatizaciju, Redžovića je Vlada postavila na mesto predsednika Nadzornog odbora „Srbijagasa“. Prema rešenju Vlade Srbije, čiju kopiju poseduje KRIK, on je 11. februara imenovan da kontroliše rad ovog preduzeća, u kojem je direktor Dušan Bajatović.

Autorka: Bojana Jovanović, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…