KRIK: Šarićev poslovni partner postao direktor Agencije za privatizaciju

Muamer Redžović, čija je firma sklopila posao sa narko-mafijom, preuzeo je funkciju direktora Agencije za privatizaciju. Prethodni direktor Ljubomir Šubara smenjen je pre tri dana, a Redžović je i predsednik upravnog odbora agencije.

Kompanija „Trgopromet“, u kojoj Redžović ima oko 14 odsto akcija i u kojoj se nalazi u nadzornom odboru, sklopila je u maju 2013. godine ugovor s kompanijom Blaže Dedića, saradnika čuvenog narko-bosa Darka Šarića.

Šarićev kartel je švercovao tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu i prao desetine miliona evra kroz privatizaciju i kupovinu nekretnina u Srbiji.

Posao koji je Redžović sklopio s narko-mafijom podrazumevao je preuzmanje potraživanja kompanije „Jedinstvo“, preko koje je grupa prala novac, a koju je država privremeno oduzela 2010. godine. Preuzimanjem potraživanja, Redžovićev „Trgopromet“ preuzeo je i kontrolu nad tom firmom.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokušalo je da spreči ovu transakciju koju je nazvalo „pokušajem članova Šarićeve grupe da zaustave državu da trajno oduzme preduzeće.“ Međutim, sudovi su odbili zahtev tužilaštva da se ovaj posao zaustavi.

Novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupije – KRIK otkrili su ovaj posao i o tome objavili priču pre dva i po meseca. Institucije, međutim, nisu se bavile ovim slučajem saradnje funkcionera i narko-mafije.

Redžović je na priču reagovao saopštenjem tvrdeći da, iako je akcionar „Trgopometa“, nije znao za poslove koje je sklapala njegova firma. Za članstvo u nadzornom odboru rekao je da prvi put čuje od novinara i da je tamo postavljen mimo svog znanja. Redžović je, međutim, i dva meseca nakon objavljivanja priče, i dalje član nadzornog odbora.

U Redžovićevu odbranu stala je i Agencija za privatizaciju, ponavljajući njegove argumente u saopštenju poslatom medijima.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije i smenjeni direktor Ljubomir Šubara branio je Redžovića.

Rekao je da je agencija ispitala navode KRIK-a i utvrdila da je Redžović manjinski vlasnik „Trgoprometa“, ali i da ta firma nema nikakve veze sa Darkom Šarićem – iako je KRIK objavio ugovore zaključene između „Trgoprometa“ i kompanije Šarićevog saradnika Blaže Dedića.

Šubara je rekao i da nisu uspeli da utvrde da je Redžović bio u organima upravljanja „Trgoprometa“.

Takav dokument nikada nismo uspeli da nađemo“, rekao je Šubara.

Dokument o postavljanju Redžovića u nadzorni odbor „Trgoprometa“ novinari KRIK-a su objavili.

Na sajtu Agencije za privredne registre takođe se može videti da je Redžović u nadzornom odboru i nejasno je kako direktor Agencije za privatizaciju nije mogao doći do ovog podatka.

Šubara je rekao i da je razgovarao sa Redžovićevim partnerom i većinskom vlasnikom „Trgoprometa“ Vujadinom Jankovićem koji mu je rekao da Redžović nikada nije bio član odbora.

“Valjda on najbolje zna“, objasnio je Šubara.

Janković je, inače, bio pod istragom zbog zloupotreba u pančevačkoj „Azotari“.

Šubara je rekao da je razlog za njegovu smenu nezadovoljstvo ministra privrede Željka Sertića načinom na koji se odnosio prema investitorima. Istakao je da njegova saradnja sa upravnim odborom agencije bila na najvišem nivou.

Mene od juče menja predsednik upravnog odbora Muamer Redžović. Moram da kažem, mada to možda nije za javnost, da me je on juče pitao da li želim da i on podnese ostavku. Smatrao sam da bi se time agencija potpuno urušila“, rekao je Šubara.

Protiv Redžovića, inače, postupak vodi Agencija za borbu protiv korupcije zbog sumnje da nije prijavio svu imovinu i funkcije na kojima se nalazi.

Autori: Bojana Jovanović i Stevan Dojčinović, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…