KRIK: Sajt za istraživanje kriminala i korupcije

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK je udruženje građana osnovano 2. aprila 2015. godine radi unapređenja istraživačkog novinarstva u Srbiji. Organizaciju je osnovao tim od pet novinara koji su višestruko nagrađivani za svoj rad i već godinama se bave razotkrivanjem kriminala i korupcije.

KRIK je deo međunarodne novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), koju čine neprofitni istraživački centri i nezavisni mediji iz dvadesetak zemalja sveta, od Balkana i Istočne Evrope, do Centralne Azije.

OCCRP je pomogao osnivanje KRIK-a i podržava njegov razvoj. 

Ideja udruženja je bila da se napravi veb portal koji će se fokusirati na organizovani kriminal i korupciju koji prožimaju sve sfere društva i sa kojima nijedna vlada još nije uspela da se izbori. Sajt je krenuo u probni rad i naš cilj je da pomognemo čitaocima da bolje razumeju kako kriminal i korupcija utiču na njihove živote“, kaže za UNS jedan od osnivača ovog udruženja Stevan Dojčinović.

Osim toga, KRIK je na svom sajtu izgradio i bazu dokumenata koja predstavlja značajan resurs za novinare i javnost jer će na njemu biti analitički i istraživački tekstovi, kao i dnevni sadržaji. Kao član OCCRP, KRIK učestvuje i u prekograničnim istraživačkim projektima.

Raspoloženi smo i da pomognemo i pokrenemo ostale medije da razviju svoje kapacitete za istraživačko novinarstvo s obzirom da se nijedan medij ne bavi u velikoj meri kriminalom i korupcijom“, dodaje Dojčinović.

Izvor: Udruženje novinara Srbije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…