KRIK: Radulović četiri puta posetio sedište MUP-a

Rodoljub Radulović, jedan od vodećih ljudi narko-kartela, posetio je zgradu MUP-a četiri puta tokom 2008. i 2009. godine – u periodu kada se nalazio pod istragom zbog šverca kokaina. Dve posete su se dogodile nakon 15. oktobra 2009. godine kada je u operaciji „Balkanski ratnik“ zaplenjeno blizu dve tone kokaina u Urugvaju i počelo hapšenje članova narko-kartela širom sveta.

Pored Radulovića, prema podacima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK, sedište policije je tri puta posetio i Radovan Štrbac, advokat koji je optužen da je prao novac za narko-grupu.

Spisak poseta koji su novinari dobili od MUP-a pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, pokazuje da su Radulović i Štrbac posetili zgradu MUP-a u Bulevaru Mihaila Pupina sedam puta.

Radulović je u ministarstvo policije ulazio 21. i 28. jula, a zatim 16. i 18. decembra 2009. godine. Na spisku piše da ga je svaki put primila sekretarica načelnika za Uprave za upravne poslove.

Radovan Štrbac je 11. novembra 2008. godine posetio zamenika direktora policije, a 22. decembra iste godine i 29. maja 2009. godine posetio je kabinet ministra policije.

Prema podacima iz policijskog informatora, načelnica uprave za upravne poslove tadaje bila Zorica Lončar-Kasalica, zamenik direktora Branislav Mitrović, a kabinet ministra je vodio Branko Lazarević. Novinari KRIK-a nisu uspeli danas da dobiju komentar od Lončar-Kasalice i Mitrovića, a Lazarevićev advokat je odbio da komentariše.

Dačić danas nije želeo da prokomentariše ove posete, samo je rekao da Štrbac nije dolazio kod njega i da ga ne poznaje. Sadašnji ministar policije Nebojša Stefanović je novinarki KRIK-a rekao da nema informacija o tome.

Zbog velikog interesovanja javnosti, KRIK je odlučio da odmah objavi ovu informaciju o posetama, a u narednom periodu ćemo dalje tražiti od nadležnih organa da nam objasne koji je bio razlog ovih poseta, kao i da li postoje beleške sa sastanaka.

KRIK je pre dva dana objavio tajne snimke sastanaka Radulovića sa čelnim ljudima Ministarstva unutrašnjih poslova – ministrom Ivicom Dačićem, njegovim savetnikom Ivicom Tončevim, šefom Dačićevog kabineta Brankom Lazarevićem i njegovim zamenikom Vanjom Vukićem. Ovi sastanci odigravali su se tokom 2008. i 2009. godine po restoranima, kafićima, u Dačićevoj rezidenciji, ali i na otvorenom – na ulici i u parku.

Dačić je rekao da mu je Radulović bio prijatelj i da je na sastancima sa njim razgovarao o cigarama, sportu i devojkama. Tončev je rekao da je imao poslovni sastanak u vezi sa izgradnjom vetroparkova u Srbiji, a Vukić da se s njim slučajno sreo na ulici. Branko Lazarević nije dao objašnjenje javnosti, ali je njegov advokat novinare KRIK-a optužio za „senzacionalizam“.

Podsećamo, zaštićeni svedok Draško Vuković izjavio je na sudu da je narko-grupa imala doušnika u MUP-u koji je Radulovića obaveštavao o toku istrage.

Jedini optužen u ovom slučaju je Branko Lazarević. On je u svojoj odbrani potvrdio da je imao sastanke s Radulovićem i Štrpcem, ali da im nije on otkrivao službene tajne.

Autorski tekst Bojane Jovanović i Stevana Dojčinović, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…