KRIK: Popović visokorizičan za ofšor agenciju

Nenad Popović

Beograd, 8. novembar 2017. – Advokatska kancelarija Eplbi (Appleby) iz koje su procurili papiri u okviru projekta "Rajski papiri" proglasila je ministra bez portfelja Nenada Popovića za klijenta visokog rizika i otkrila kontroverzne poslove u kojima su učestvovale njegove ruske kompanije, kao i veze koje je imao s finansijerom Markom Ričom, objavio je  Krik.

Kako je juče objavljeno, Popović poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara.

"Samo nekoliko dana nakon što je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnologiju, Popović je održao sastanak sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom. To nije predstavljalo iznenađenje, budući da je Popović smatran 'ruskim čovekom u vladi'", naveo je KRIK i dodao da je "poslovnu imperiju" Popović izgradio u Rusiji.

Računovodstvena firma "PriceWaterhouseCoopers" procenila je da je tržišna vrednost njegovih poslova veća od 100 miliona dolara, otkrivaju "Rajski papiri", a prenosi KRIK.

Dokumenta pokazuju da se u Popovićevoj mreži ofšor kompanija nalaze one registrovane na Kipru i Britanskim Devičanskim Ostrvima, kao i da ima firme u Rusiji. Nekretnine poseduje u najmanje tri zemlje – Srbiji, Crnoj Gori i Rusiji.

"Rajski papiri takodje otkrivaju da je Popović, dok je bio potpredsednik Narodne skupštine i član DSS, planirao da reorganizuje svoje bogatstvo i kontrolu nad mrežom ofšor kompanija premesti na Ostrvo Man i osnuje trast u Hong Kongu. Ovi planovi, međutim, nisu se ostvarili", piše KRIK.

Mejlovi koji su procurili u "Rajskim papirima" pokazuju da je advokatska kancelarija "Appleby" koja je trebalo da realizuje Popovićeve planove sprovela istragu i otkrila različite kontroverze u vezi sa njegovim poslovima u Rusiji.

Otkriveno je i da mu je poslovni partner bio biznismen Mark Rič, koji je pod optužbama za utaju poreza pobegao iz SAD.

Novinari KRIK-a otkrili su da je Agencija za borbu protiv korupcije protiv Popovića pokrenula tri postupka od kojih su dva još u toku. Drugo osnovno javno tužilaštvo trenutno proverava krivičnu prijavu podnetu protiv njega zbog sumnji za zloupotrebe prilikom privatizacija.

Popović je u evidenciji "Appleby" označen kao "visokorizičan" klijent i iz njihove baze podataka izbrisan je 2015. godine.

Dodaje se da je Popović juče zapretio da će tužiti KRIK, pre nego što je cela priča objavljena.

U saopštenju na sajtu njegove stranke, Popović kaže da nikada nije otvorio firme na "rajskim ofšor zonama", kao i da je sam odlučio da prestane da saradjuje sa "Appleby".

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…