1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. KRIK: Objavljivanje snimaka izazvalo stranačke obračune

KRIK: Objavljivanje snimaka izazvalo stranačke obračune

Objavljivanje snimaka sastanaka Ivice Dačića i njegovih saradnika sa Rodoljubom Radulovićem, jednim od šefova narko-klana, pokrenulo je politička prepucavanja između nekadašnjih koalicionih partnera – Dačića i Borisa Tadića. Osim partijskog „prljavog veša“, javnost je saznala i nove informacije o istrazi narko-kartela.

Dačić je nerado komentarisao snimke koje je juče objavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK braneći se time da se o ovim sastancima već govorilo pre nekoliko godina. Ponovio je da mu je Radulović bio prijatelj i da je sa njim razgovarao o cigarama i tenisu. Ispričao je da ga policija i BIA nisu obavestile da je Radulović bio pod istragom zbog šverca kokaina. Za objavljivanje snimaka Dačić je okrivio Borisa Tadića – svog političkog oponenta i nekadašnjeg lidera Demokratske stranke. Izjavio je da se na njega „puca stoti put istim metkom“.

''Zanimljivo je da nije mogao da uđe kelner prilikom večere za jednog inostranog ministra ili majstor za popravku klime jer nisu prošli bezbednosnu proveru, bili su sumnjivi, a prošao je Radulović. Kako to, ako je bio pod sumnjom i praćenjem? Nemoguća situacija je da ministar koga neko treba da štiti nije upoznat sa bezbednosnom opasnošću koju predstavlja čovek sa kojim se viđa“, rekao je Dačić.

Napomenuo je da je spreman da odgovara na pitanja tužilaštva, ali je zapretio da će u tom slučaju morati da govori i o drugim stvarima koje zna.

Boris Tadić u vreme kada su snimci nastali bio je predsednik države i na čelu Saveta za nacionalnu bezbednost. Istovremeno je bio i Dačićev koalicioni partner. O susretima ministra policije sa Radulovićem bio je obavešten, kako je izjavio danas, još krajem 2008. na sastancima Saveta za nacionalnu bezbednost.

''Ivica Dačić je uhvaćen na snimcima zato što se sretao sa onim koji je sniman i čiji su razgovori bili sudskom odlukom snimani. Ukoliko se praćenjem nekog ko je optužen ili osumnjičen za organizovani kriminal dođe do saznanja o kontaktima sa ljudima iz države i iz politike, procedura praćenja se nastavlja. Zbog toga je izlišna ova reakcija Dačića o tome da nije bio obavešten. Da sam se ja kao predsednik na neki način umešao u istragu, obavestio o tome Dačića ili ga isključio, izvršio bih krivično delo. Nema zaštićenih funkcionera, svako može da bude predmet istrage i na kraju i optužen“, rekao je Tadić u emisiji „Kažiprst“ televizije B92.

Autorski tekst Bojane Pavlović u celosti možete pročitati na sajtu Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…