KRIK napravio bazu podataka sa biografijama i radom sudija

sudijski čekić

Beograd, 08. decembar 2020. – Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) napravila je bazu „Presudi ko sudi“, kojom žele da građanima učine dostupnijim biografije i rad sudija, njihovo napredovanje u pravosuđu i najvažnije slučajeve.

Čitaoci će u bazi moći da vide profile 33 sudije Višeg i Apelacionog suda u Beogradu koji postupaju u odeljenjima za organizovani kriminal i korupciju, a predstavljeni su i najvažniji slučajevi u kojima su sudili – ukupno 124 predmeta.

Novinari KRIK su se u istraživanju oslanjali na sudsku dokumentaciju i druge zvanične izvore.

U nekim od najznačajnijih suđenja u zemlji, sudije su često odugovlačile postupak, pokazale nemar u radu, ali čak i svojim odlukama prekršile zakon, navodi KRIK.

Suđenja Stanku Subotiću, Luki Bojoviću i Branku Lazareviću, u kojima sudije nisu prihvatile ili su iz postupka izbacile neke od ključnih dokaza tužilaštva, neki su od najilustrativnijih primera za to.

U sva tri slučaja Vrhovni kasacioni sud utvrdio je da su sudije kršile zakon u korist okrivljenih, a niko od tih sudija nije zbog toga pretrpeo nikakve posledice, čak ni javnu osudu.

Osim što su kršile zakon prilikom donošenja odluka, novinari KRIK otkrili su da sudije često krše i druge propise – ne prijavljuju imovinu, čine saobraćajne prekršaje, ponekad ne plate porez ili učestvuju u tučama.

Pojedine sudije mimo suda angažovane su na mestima i u okruženju koje može da dovede u sumnju njihovu dostojnost da obavljaju posao sudije – poput fudbalskih i drugih sportskih klubova koji su u Srbiji uglavnom stecište kriminala, navodi KRIK.

Neke sudije imaju i veliku imovinu koja ne može da se objasni sudijskom platom, a ipak ne žele da javnosti objasne kako su je stekli i takvim potezima ruše već krhko poverenje građana u institucije koje predstavljaju.

Uprkos javnom značaju onoga što rade, sudije najčešće ne žele da komuniciraju sa medijima i pre objavljivanja baze KRIK je pokušao da intervjuiše sudije, ali većina se nije odazvala pozivu.

Više razumevanja za javnost pokazale su sudije Višeg suda u Beogradu, pa su sa novinarima iz ovog suda razgovarali predsednik Aleksandar Stepanović, sudije Dragomir Gerasimović, Marija Aranđelović Jureša i Vera Vukotić, dok su pisanim putem na pitanja KRIK odgovorili Siniša Petrović, Svetlana Aleksić, Mirjana Ilić i Snežana Jovanović.

Sa novinarima je razgovarao i sudija novosadskog suda Dejan Terzić, koji je upućen u sud u Beogradu.

Iz Apelacionog suda u Beogradu ni predsednik, ni sudije nisu pristali na razgovor sa novinarima KRIK, niti su odgovorili na pitanja koja su im prosleđena preko portparola suda.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…