KRIK: Lončar da objasni javnosti svoj odnos sa zemunskim klanom

Zlatibor Lončar

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar reagovao je povodom istraživačke priče koju je objavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

KRIK je otkrio da je on 2002. godine, dok je bio lekar Urgentnog centra, kupio stan od Jelene Kalinić, supruge najokrutnijeg člana zemunskog klana Sretka Kalinića. Zvali smo ga za komentar, što je on dobio.

Umesto da javnosti objasni svoje kontakte sa zemunskim klanom, Zlatibor Lončar je iskoristio intervju na TV Pink da napadne KRIK i time skrene pažnju sa suštine. Ministar nije rekao ništa u vezi sa našim otkrićem.

Lončar je izneo neistine rekavši da je istraživačka priča KRIK-a, na kojoj su naši novinari radili mesecima, „autorski tekst jednog smenjenog policajca“, te da KRIK „sprovodi kampanju protiv vlasti“.

Podsećamo da je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK neprofitna organizacija koja ne zastupa ničije interese i ne sprovodi medijske napade, niti kampanje protiv vlasti. KRIK se bavi otkrivanjem korupcije i kriminalnih veza sa ciljem da građanima predoči ono što pojedinci i interesne grupe nastoje da sakriju, kao i da ukaže na potencijalne zloupotrebe vršilaca javnih funkcija.

Priča o ministru Lončaru je upravo takva. U priči smo otkrili da je Lončar 2002. godine, dok je bio lekar Urgentnog centra, kupio stan od Jelene Kalinić, supruge ozloglašenog člana zemunskog klana Sretka Kalinića. Ugovor, koji je objavljen na sajtu KRIK-a, pokazuje da je Lončar nekretninu kupio svega deset dana nakon smrti crnogorskog mafijaša Veselina Božovića – za čije ga ubistvo optužuju svedoci saradnici iz zemunske grupe.

Novinari KRIK-a su pre objavljivanja priče kontaktirali ministra Lončara kako bi im objasnio svoje veze sa zemunskim klanom. Pitali smo ga i da li je isplatio ugovorenu cenu za stan ili ga je, kako su to ispričali svedoci saradnici na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića još 2004. i 2006. godine, dobio na poklon od Dušana Spasojevića, vođe ove kriminalne grupe.

Ministar Lončar, kao vršilac javne funkcije, dužan je da novinarima i javnosti objasni svoje veze sa kriminalcima. S druge strane, nadležne institucije trebalo bi da rade svoj posao i provere prirodu odnosa Lončara sa ovom grupom, kako bi građani Srbije konačno saznali istinu o ovom slučaju.

Redakcija KRIK-a

 

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…