KRIK: Izricanje presude Subotiću odloženo četvrti put

Stanko Subotić

Izricanje presude biznismenu Stanku Subotiću ponovo je odloženo danas pred Apelacionim sudom. Zbog ovog odlaganja, moguće je da slučaj protiv Subotića za šverc cigareta zastari.

Apelacioni sud je već tri puta odlagao izricanje presude – prvi put na sudu se zbog bolesti nije pojavio Subotić, a drugi put njegov branilac. Treći put, izostao je jedan od optuženih – takođe iz zdravstvenih razloga.

U sudnici se ovog puta nije pojavila advokatica jednog od optuženih Irena Vujnović. Njen klijent preneo je da se advokatica trenutno nalazi na lečenju u bolnici u Višegradskoj ulici. Sud je na predlog tužioca pozvao navedenu bolnicu i utvrdio da Vujnovićeva nije tamo na bolničkom lečenju zbog čega je kažnjena sa 150,000 dinara, a moraće da plati i troškove odlaganja pretresa.

Tužilaštvo za organizovani kriminal smatra da odbrana namerno odugovlači postupak da bi slučaj bio proglašen zastarelim.

Ivan Bajazit, advokat i bivši sudija rekao je za Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK da sud ne bi smeo da dozvoli da slučaj zastari.

''To znači da sud nije u stanju da donese odluku u razumnom roku“, kaže Bajazit. ''Sudeći po mom ličnom iskustvu kao advokat, ako se slučaj približava zastari, iskoristio bih sve svoje znanje da odložim suđenje ako nisam siguran kakva će biti presuda.''

Subotić se danas nije pojavio u sudnici, kao i još jedna optužena. Po zakonu optuženi nisu u obavezi da dođu na drugostepeni pretres, ali je veće odlučilo da sasluša okrivljene, pa je njihovo prisustvo neophodno.

Optužbe

Optužnicu protiv Subotića i još 14 osoba u slučaju ''duvanske mafije“ tužilaštvo je podiglo krajem 2007. godine.

Šverc cigareta tokom devedesetih imao je snažnu podršku vlasti, tajnih službi, policije, a pre svega carine. Subotić je tokom 1995. i 1996, kako se navodi u optužnici, zajedno sa Mihaljom Kertesom, direktorom Uprave carina, osmislio način da cigarete uđu u zemlju bez evidentiranja i da se kasnije prodaju na crnom tržištu. Cigarete su kupovane u Makedoniji i ulazile u Srbiju, ali je na srpskoj granici menjana dokumentacija. Na novim papirima pisalo je da su cigarete namenjene za druge zemlje, odnosno da su u tranzitu. Sumnja se da je na ovaj način grupa izbegla plaćanje poreza i oštetila državu za oko 30 miliona evra. Da bi tovar neometano stigao do skladišta, kamioni su putovali u pratnji službenih policijskih i carinskih vozila, piše u optužnici.

Suđenje je počelo 2008. godine u Specijalnom sudu za organizovani kriminal, koji je Subotića proglasio krivim 2011. godine i osudio ga na šest godina zatvora. Odbrana je uložila žalbu.

Apelacioni sud tada je naložio ponovno suđenje.

Pokojnik potpisao dokument

Neobični događaji obeležili su ponovljeni postupak. Bivša supruga carinika, koji je optuženi u ovom predmetu, promenila je iskaz negirajući da je njen muž primio novac od Stanka Subotića kako bi bez provere propustio kamione sa cigaretama.

Nove dokaze u korist Subotića dostavio je sudu Jordan Ristovski, stečajni upravnik firme ''Makedonija tabak'', od koje je Subotić, prema optužnici, devedestih kupovao cigarete. Ristovki je predsedniku sudskog veća predao dokumenta koja navodno ukazuju da je sporno preduzeće, preko kog je vršen šverc cigareta, bilo u vlasništvu vojno-bezbednosnih struktura, a ne Stanka Subotića. Vojska se nije oglasila povodom ovoga.

Isto sudsko veće koje je prvobitno osudilo Subotića, nakon ovih dešavanja, oslobodilo ga je krivice za šverc cigareta. U obrazloženju, sudija Dragan Milošević rekao je da je deo optužnice za koji je bilo najjačih dokaza – šverc iz 1995. godine – zastareo, a da je za šverc iz 1996. oslobođen zbog novih dokaza.

Tužilaštvo je odmah uložilo žalbu u kojoj tvrdi da su novi dokazi koje je sud prihvatio sumnjivi, kao i da je neuporedivo više prostora posvećeno jednom svedoku odbrane, Ristovskom, nego svim svedocima tužilaštva.

''Kolegijum direktora (''Makedonija tabak'') donosi 1996. odluku osloncem na propis iz 2006. Odluku od 28.12.2006. potpisuje pokojnik – generalni direktor Šuturkov koji je pet godina ranije, 2001. godine, preminuo. Nejasno je kako je sud zaključio da su ovakve isprave, sa evidentnim materijalnim nedostacima, potvrda verodostojnosti iskaza svedoka Ristovskog'', piše u žalbi tužilaštva.

''Svedok Ristovski sam je priznao da je pomenute dokaze pribavio protivpravno – da ih je ukrao i zato ne mogu biti dokaz na sudu. Ristovski je papire dostavio predsedavajućem sudiji u kabinet bez prisustva stranaka. Nijedan zakon ne propisuje da dokazi mogu tako da se nabave'', napomenuo je zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić.

Pošto je slučaj već jednom bio vraćen na ponovno odlučivanje, Apelacioni suda mora odlučiti o Subotićevoj krivici. Na tu odluku se ne može uložiti žalba.

Povratak u Srbiju

Do 2013. godine Subotiću se sudilo u odsustvu. Ovaj bogati biznismen je tokom postupka živeo u Ženevi. Švajcarske vlasti odbile su da ga izruče Srbiji jer nisu priznavale krivično delo za koje je optužen – zloupotrebu službenog položaja u privatnoj firmi.

Kasnije je to delo, promenom Krivičnog zakonika, preimenovano u zloupotrebu položaja odgovornog lica.

Subotić se više puta posredstvom medija obraćao javnosti ističući da je čitav proces protiv njega politički montiran i da iza toga stoje čelnici Demokratske stranke. On je u nekoliko navrata nudio visoke sume za jemstvo da bi mu bilo dopušteno da dođe u Srbiju i brani se sa slobode, ali je sud predloge odbijao.

Konačno, jemstvo u visini od 538.000 evra prihvaćeno je 2013. godine i Subotić se vratio u Srbiju. Prvi put na sudu pojavio se u septembru iste godine. Tada je, izlažući odbranu, ponovio da je žrtva progona Demokratske stranke i optuživao bivšeg lidera ove stranke za reketiranje.

Subotić je blizak premijeru Crne Gore Milu Đukanoviću i jedan drugog nazivaju prijateljem. Obojica su bili optuženi u drugom slučaju šverca cigareta u Italiji, ali je italijansko tužilaštvo odustalo od gonjenja.

U javnosti se spekuliše da je Subotić blizak i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, ali je Subotić u intervjuu za crnogroski list ''Pobjeda'' rekao da nema nikakav odnos sa novim vlastima u Srbiji.

''To je nametnuta lažna tema režima Borisa Tadića i njegovih satrapa (saveznika, prim. aut.) iz Crne Gore. Glasao sam za nove vlasti, i ja i cela moja porodica. Ali kao i preko 50 odsto građana Srbije. I to je sve'', rekao je Subotić.

Autorka: Bojana Pavlović, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…