KRIK: Filip Korać – Državni neprijatelj bez poternice

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK

Beograd, 20. januar 2020. – Filip Korać, koga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao glavnim snabdevačem drogom u Srbiji i čovekom kog se plaši ceo Beograd, stoji iza nemira na Partizanovom stadionu 2017. godine, kada su njegovi ljudi napali navijačku grupu „janjičari“.

Navedeni nemiri navodno su bili motivisani namerom Filipa Koraća da preuzme primat nad trgovinom narkoticima koje realizuju pojedine navijačke grupe bliske FK Partizan“, citira KRIK dokument Bezbednosno informativne agencie (BIA).

KRIK u biografiji Koraća, sačinjenoj na osnovu podataka do kojih su došli novinari, navodi da su „janjičari“ imali moćnog saveznika, da su bili deo „Kavačkog klana“, ali su imali i jake veze u srpskoj policiji i vladajućoj stranci, pa Korać verovato zbog toga nije uspeo da preuzme prevlast na tribini.

Koraćev značaj leži u tome što je desna ruka jednog od najpoznatijih domaćih kriminalnih šefova Luke Bojovića – slažu se informacije iz policije i BIA-e, prenosi KRIK.

Filip Korać, predvodnik jedne od najopasnijih kriminalnih grupa koja deluje u međunarodnim okvirima, inače bliski je saradnik Luke Bojovića“, piše u izveštaju BIA-e čiju kopiju poseduje KRIK.

Nakon što je Bojović završio u španskom zatvoru, 2012. godine, upravljanje grupom preuzeo je njegov najbliži saradnik, Korać.

Za razliku od svog šefa, koji je kao poznati kriminalac često bio u medijima, o Koraću se u javnosti nije mnogo znalo. Bio je čovek čistog dosijea.

Novinari KRIK-a proveravali su u beogradskim i crnogorskim tužilaštvima i sudovima Koraćevu krivičnu prošlost. Odgovori koji su stigli govore da nije nikada krivično osuđivan. Dve prijave, čije su kopije poslali KRIK-u, podnete su protiv Koraća zbog blažih dela, i pale su na sudu.

Tekst Bojane Jovanović i Stevana Dojčinovića, u celosti, možete pročitati na portalu KRIK-a.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…