KRIK: „Država nas targetira kao kriminalce i neprijatelje režima“

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK

Beograd, 16. mart 2021. – „Poslednji napad na Krik orkestriran je direktno iz vrha vlasti, prvi put smo stavljeni na stranu kriminalaca koji su godinama u ratu sa nekim drugim kriminalcima“  – izjavila je FoNetu novinarka Krika Bojana Jovanović i ocenila da je sada to urađeno najbrutalnije, iako su toj redakciji  ranije „crtane mete na čelu“.

Ona je u serijalu razgovora Presstup o stanju medijske scene rekla da je Krik „digao glas u javnosti i objasnio šta se dešava“, ukazjući da država napada ovu redakciju upravo zbog toga što piše o vezama države sa kriminlanom grupom.

Jovanović je konstatovala da je u pitanju „potpuno paradoksalna situacija“ da su oni koji godinama istražuju kriminal i istražuju veze između predstavnika vlasti i kriminalaca sada označeni kao saradnici kriminalne grupe.

Ona smatra da u slučaju redakcije Krik država targetira, označava kao neprijatelje režima i kriminalce, i crta mete na čelo novinarima, a da građani to prepoznaju i da Kriku na društvenim mrežama stižu poruke podrške, „pa se čak pominje i izlazak na ulicu, ukoliko to bude neophodno“.

Jovanović je ukazala da bi „u normalnoj državi“ svako otkriće istraživačkih novinara bilo pretočeno u optužnicu i završeno nekom presudom, naročito kada je u pitanju korupcija u koju su umešani visoki predstavnici vlasti, „ali je u zemlji kakva je Srbija situacija potpuno obrnuta“.

Ona podseća da Krik svoja otkrića objavljuje na sajtu i da to drugi nezavisni mediji prenose, ali je upozorila da je „ograničen“ krug građana do kojih takva otkrića stignu „zbog toga što su televizije sa nacionalnom frekvencijom i tabloidi pod direktnom kontrolom vlasti kojoj ne ide u prilog da znaju šta se zapravo dešava“.

Prema njenoj oceni, vlast koristi „svu tu medijsku mašineriju“ da formira „jednu nerealnu sliku“ i da istraživačke novinare koji otrkivaju koruptivne i kriminalne ocrni, „lažno optuži kao protivnike režima, špijune ili saradnike kriminalaca“.

Solidarnost među novinarima je na izuzetno je niskom nivou, a medijska scena je potpuno podeljena, budući da „postoje režimski mediji i nazovimo ih novinari i sa druge strane nezavisni mediji i novinari“, predočila je Jovanović.

Samim tim, kako je objasnila, postoji „klinč“ između te dve strane i ne postoji solidarnost, osim između „male šake nezavisnih novinara, gde podržavamo jedni druge kad god smo na udaru, jer smo svi targetirani kao neprijatelji režima, ali to ne stiže do velikog broja građana“.

Jovanović je zaključila da iza nezavisnih novinara „stoje domaća i međunarodna medijska udruženja“ koja znaju da su takvi novinari „profesionalni i da rade pravi posao“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…