KRIK: Direktor aerodroma nije prijavio firmu u inostranstvu

Saša Vlaisavljević, direktor Aerodroma „Nikola Tesla“, suvlasnik je kompanije sa sedištem na hrvatskom primorju. Firmu nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije iako je, kao javni funkcioner, u obavezi da to uradi.

Vlaisavljević je zajedno sa partnerom iz Hrvatske osnovao firmu „Sky Market Media“ u Dubrovniku u januaru 2013. godine, okazuju podaci do kojih su došli novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

U avgustu 2014. izabran je za vršioca dužnosti direktora beogradskog aerodroma i morao je, prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, da u roku od 30 dana prijavi svu imovinu i prihode – uključujući i vlasništvo u hrvatskom preduzeću.

On to, međutim, nije učinio.

Podatak da je Vlaisavljević vlasnik firme „Sky Market Media“ nije naveden u njegovom imovinskom kartonu koji je Agencija za borbu protiv korupcije objavila na svom sajtu. Iz Agencije su nam pismeno odgovorili da se na njihovom sajtu nalaze svi podaci koje je Vlaisavljević dostavio.

„Ukoliko funkcioner prijavi da poseduje udeo u pravnom licu, takvi podaci bili bi objavljeni na internet prezentaciji Agencije“, rečeno nam je u toj instituciji.

Vlaisavljević je u telefonskom razgovoru novinarki KRIK-a rekao da nije obavestio Agenciju o hrvatskoj firmi jer ona, navodno, više nema veze s njim.

„Jesam bio vlasnik, ali više nisam, tako da nisam imao potrebe da prijavljujem“, rekao je Vlaisavljević.

Novinarka KRIK-a mu je zatražila dokumenta koja potvrđuju da je bilo promene vlasništva, ali nam je odgovoreno da ćemo ih dobiti tek nakon povratka Vlaisavljevićevog advokata sa odmora – bez preciziranja kada će se to desiti.

U hrvatskom poslovnom registru piše da je Vlaisavljević i danas vlasnik kompanije. Iz registra su nam mejlom potvrdili da su podaci na njihovom sajtu ažurni, te da nije bilo promene u vlasništvu.

Prema podacima hrvatskog registra, osnovna delatnost Vlaisavljevićeve kompanije „Sky Market Media“ je oglašavanje, turizam, trgovina i usluge. Finansijski izveštaji pokazuju da je kompanija na kraju prošle godine bila u plusu, dok je 2013. godine zabeležila gubitak.

Saša Vlaisavljević je od 2007. do 2011. godine upravljao kompanijom „JAT Airways“, prvo kao generalni direktor, a zatim kao predsednik upravnog odbora.

Obavljao je funkciju pomoćnika gradonačelnika Dragana Đilasa od početka jula 2009. Narednog meseca, na lični zahtev, podneo je ostavku na tu funkciju.

Na čelo Aerodroma postavljen je na predlog Vlade Srbije predvođene Srpskom naprednom strankom (SNS).

U imovinskom kartonu prvog čoveka beogradskog aerodroma piše da prima mesečnu platu od 186.000 dinara. Vlasnik je jednoiposobnog stana od 67 kvadrata. Nema ušteđevinu u banci niti vozilo u svom posedu i nije vlasnik ni jedne kompanije, prema podacima u imovinskom kartonu.

Autorka: Dragana Pećo, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK)

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…