KRIK: Agencija za borbu protiv korupcije ispituje Redžovića

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je nekoliko postupaka protiv Muamera Redžovića, prvog čoveka Agencije za privatizaciju i savetnika ministra finansija Dušana Vujovića, zbog sumnje da je prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

 Kako je Mreži za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK potvrđeno u Agenciji, ova institucija proverava da li je Redžović na vreme preneo svoje funkcije u preduzećima „Evropa“ i „EU-Incotex“ na drugo, nepovezano lice.

Funkcioneri u Srbiji dužni su da u roku od 30 dana od stupanja na javnu fukciju prenesu upravljanje nad svojim firmama na druge osobe. To se radi kako bi se preventivno uticalo na državne činovnike da ne dođu u situaciju da zloupotrebe funkciju.

Redžović je juna 2014. postao predsednik upravnog odbora Agencije za privatizaciju, a savetnik ministra finansija u septembru 2014. Na osnovu podataka Agencije za privredne registre (APR) koje je sakupio KRIK, Redžović se odrekao funkcija u svojim privatnim kompanijama tek pre nedelju dana.

Zahtev za prenos prava upravljanja u kompaniji „Evropa“, Redžović je podneo APR-u 28. jula, a prihvaćen je tri dana kasnije. Za promenu upravljačkih prava u preduzećima „Redeko“ i „EU-Incotex“, Redžović se ovoj instituciji obratio 29. jula – istog dana kada je KRIK o njemu objavio tekst „Funkcioner Agencije za privatizaciju posluje sa Šarićevim saradnicima“.

U tekstu otkrivamo da je Redžović preko kompanije „Trgopromet“, u kojoj ima akcije i u čijem je nadzornom odboru, sklopio poslove sa saradnicima Darka Šarića koji su optuženi za pranje kokainskog novca. U tekstu je ukazano i na to da izveštaj o imovini Muamera Redžovića ne sadrži podatke o vlasništvu i funkcijama u preduzećima.

Agencija za borbu protiv korupcije potvrdila je KRIK-u da Redžović nije prijavio akcije i udele u kompanijama koje su u njegovom vlasništvu zbog čega je početkom jula otpočela kontrolu izveštaja o imovini i prihodima.

Predmet kontrole je i to što Redžović nije u zakonskom roku obavestio Agenciju da je prorektor za razvoj na Univerzitetu u Novom Pazaru.

 Autor: Bojana Jovanović, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…