Kramp-Karenbauer povlači se sa čela najjače nemačke stranke

Anegret Kramp-Karenbauer

Berlin, 10. februar 2020. – Naslednica nemačke kancelarke Angele Merkel povući će se sa čela najjače nemačke stranke i neće se kandidovati za mesto kancelara zbog debakla na regionalnim izborima.

Anegret Kramp-Karenbauer obavestila je Predsedništvo Merkeline konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) da će na leto pokrenuti izbor kandidata za predsednika stranke.

Sledeći opšti izbori trebalo bi da budu održani na jesen 2021. godine, a Merkel, koja je vodila Nemačku 15 godina, rekla je da se neće kandidovati za peti mandat na mesto kancelara.

Ovakav potez stigao je nakon što je njena stranka danima trpela teške kritike zbog postupanja sa glasanjem za premijera u istočnoj pokrajini Tiringiji, u kojem su hrišćanske demokrate i krajnje desna stranka Alternativa za Nemačku (AfD) podržali kandidata centra.

Taj potez poremetio je ono što se smatra opšteprihvaćenim tabuom oko saradnje sa ekstremistima u nemačkoj politici.

Izbor Tomasa Kemeriha bio je moguć zahvaljujući glasovima AfD, što su osudile stranke levo od centra, ali i mnoge stranke desnog centra.

Angela Merkel takođe je rekla da je izbor guvernera Tiringije uz pomoć ekstremne desnice, ali i njene CDU „neoprostiv„.

KrampKarenbauer preuzela je vođstvo hrišćanskih demokrata u decembru 2018. godine nakon što je pobedila ministra zdravlja Jens Špana i Fridriha Merca, bivšeg veterana stranke koju je Merkel napustila pre nego što je postala kancelarka 2005. godine.

Kramp-Karenbauer, koja je ujedno i nemački ministar odbrane, borila se da pojača slabe rezultate izbora u stranci usred oštrog izazova krajnje desnice.

Fijasko u pokrajini Tiringija dovelo je u pitanje njeno vođstvo pošto su regionalni predstavnici te stranke ignorisali njene instrukcije da ne sarađuju ni sa Levicom ni sa AfD.

To je izazvalo sumnju mnogih da li je Kramp-Karenbauer uopšte imala autoritet potreban da vodi partiju, navodi Euractiv.com.

Regionalni izbori su dodatno pojačali tenzije u CDU i oživeli pitanja o budućnosti koalicione vlade CDU i Socijaldemokratske partije Nemačke na nacionalnom nivou.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je zahvalila liderki CDU i pozvala je da ostane na čelu Ministarstva odbrane, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…