Kragujevac: Gradska vlast odbija da primeni zakon, čime uništava medije

Kragujevac: Skupština Grada

Novinari će u petak u 11 sati ispred Skupštine grada zahtevati od vlasti u Kragujevcu da ispuni odredbe Zakona o informisanju i raspiše konkurs za sufinansiranje medija, čime bi se obezbedio njihov opstanak, ali i pravo građana na objektivno izveštavanje

Kragujevački novinari održaće u petak 10. juna, na platou ispred Skupštine grada, protest pod nazivom „Samo po zakonu“, jer gradska vlast već dve godine nije raspisala konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

Nijedan kragujevački medij za te dve godine iz gradske kase po osnovu projektnog finansiranja nije dobio ni dinara, iako je u budžetu uredno predviđen novac za to. Kragujevac se na taj način svrstao u red gradova koji ne poštuju odredbe Zakona o informisanju, ali ni obaveze iz svog budžeta koji je usvojila Skupština grada.

Protest se organizuje skoro mesec dana nakon što su gradske redakcije i dopisnici iz Kragujevca poslali otvoreno pismo gradonačelniku Radomiru Nikoliću i zahtevali odgovor na pitanje da li će i kada biti raspisan konkurs za medije.

Pošto odgovora i dalje nema, kragujevački novinari su odlučili da nezadovoljstvo iskažu javno, jer, kako objašnjavaju, u gradu u kome već mesecima volontiraju nije ugrožen samo opstanak medija, već je ugroženo i pravo građana na nepristrasno i pravovremeno izveštavanje.

Najavljeno je da će na skupu govoriti Vukašin Obradović (NUNS), Nedim Sejdinović (NDNV), Zoran Gavrilović (BIRODI), Vladimir Paunović ispred nevladinog sektora, dok će kragujevačke kolege zastupati novinarka Kanala 9 Bojana Vlajović Savić.

Protest počinje u 11 časova, u isto vreme kada i konstitutivna sednica novog gradskog parlamenta, pa će okupljeni pozvati odbornike da izađu iz skupštinskih klupa i upoznaju se sa problemima sa kojima se suočavaju novinari u ovom gradu.

Piše: Violeta Glišić

Izvor: Cenzolovka

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…