KRAF: Dodeljene nagrade najboljim filmovima

Dodelom nagrada najboljim filmovima zavšeno je deveto izdanje jedinog autohtonog festivala angažovanog i antiratnog filma KRAF, koji je po drugi put ove godine bio posvećen studentskom filmu.

Na konkurs festivala pristiglo je više desetina filmova a selekcijom ih je u takmičarskom delu bilo 17. Posetioci su imali prilike da pogledaju ostvarenja studenata državnih filmskih akademija iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije.

Žiri u sastavu: Dejan Dabić, predsednik, Hadži Zoran Đorđević i Milan Nikodijević članovi, nakon odgledanih filmova doneo je sledeću odluku:

Prva nagrada dodeljuje se filmu „Sjene“ reditelja Miloša Ljubomirovića u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda.

Tema žrtvovanja „mladobosanaca“ i njihova sudbina nakon Sarajevskog atentata, dočarana je na nesvakidašnji dramaturški način korišćenjem filmskog jezika koji kombinuje realistično i onirično, uz sjajnu glumačku podelu u kojoj su: Nikola Rakočević, Aleksandar Radojičić, Nebojša Glogovac, Dragan Petrović-Pele…Kratki igrani film koji je našao svoje puno estetsko opravdanje u godini obeležavanja stogodišnjice od početka Velikog rata.

Druga nagrada dodeljuje se filmu „Sve je više stvari koje dolaze“ rediteljke Jelene Gavrilović u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda.

Film nenametljive, a sigurne naracije, govori o ličnim i porodičnim odnosima koji su se izgubili u surovoj tranzicionoj stvarnosti. Centralni odnos između majke i kćerke koji je vrlo slojevit, prepoznatljiv i karakterističan, u ovoj priči ima i snažan autorski pečat.

Treća nagrada dodeljuje se filmu „Mama“ rediteljke Lidije Mojsovske u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti iz Skoplja.

Sredovečna žena mnogo toga žrtvuje da bi se brinula o majci kojoj je neophodna pomoć. Film istančanog senzibiliteta sa smislom za detalj i zanimljivim dramaturškim obrtom na kraju.

Sve odluke žirija donete su jednoglasno.

Pored nagrade žirija i posetioci su imali prilike da daju svoj sud , pa je nagrada publike ove godine otišla u ruke Ane Jakimske za film ‘It s cold outside’ FDU Skoplje.

Pored sjajnog takmičarskog programa , KRAF je ponudio i bogat revijalni i prateći . U revijalnom delu prikazani su studentski filmovi svetski poznatih reditelja (Polanski,Tarkovski,Grlić), dok je prateći program činila jedinstvena u svetu postavka ‘ Muzej nasilja’.

KRAF je organizovao NVO ‘Millennium’ uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije a uz partnesrtvo Nacionane koalicije za decentralizaciju, Kultur Park-a Beograd, Asocijacije nezavisne kulturne scene Srbije ,Doma omladine Kragujevac i Dramskog studija Doma omladine Kragujevac.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…