Kovačević: Broj stanovnika i broj birača u biračkom spisku suštinski različiti podaci

Foto: Tanjug

Beograd – Republički zavod za statistiku saopštio je da su broj stanovnika u Srbiji i broj birača u biračkom spisku suštinski različiti podaci.

Kako navode, popis stanovništva se bavi prisutnim stanovništvom u zemlji svih uzrasta, a birački spisak obuhvata sve one koji imaju biračko pravo u Srbiji, a to su svi državljani Srbije stariji od 18 godina bez obzira na to da li su prisutni u državi ili ne.

Republički zavod za statistiku i direktor Miladin Kovačević pojasnili su to u okviru reakcije na tekstove i diskusije o odnosu broja stanovnika i broja birača u Srbiji koje su objavile novinske agencije i različiti mediji.

Kako se navodi u saopštenju, prema prvim rezultatima Popisa 2022, Srbija ima 6.690.887 stanovnika, a u biračke spiskove je, prema poslednjem javno publikovanom preseku korišćenom za predsedničke i parlamentarne izbore održane u aprilu 2022, upisano 6.501.689 birača, odnosno lica starijih od 18 godina sa pravom glasa.

Ukazuju da su se u javnosti i medijima tim povodom pojavile nedoumice i netačne interpretacije ta dva podatka, pa i spekulacija da je čak 6,5 miliona punoletnih građana od ukupno skoro 6,7 miliona obuhvaćenih Popisom.

Naravno da te spekulacije nisu tačne jer se radi o dva suštinski različita podataka – Popis se bavi konceptom prisutnog stanovništava svih uzrasta, a birački spisak obuhvata sve one koji imaju biračko pravo u Srbiji, a to su svi državljani stariji od 18 godina – bez obzira na to da li su prisutni u državi„, ističu.

Dodaju da ne postoji kvalitetan podatak o tome koliko državljana Srbije živi van zemlje jer ne postoji običaj ili striktna obaveza prijavljivanja promene adrese pri iseljavanju iz zemlje.

Pritom, kako navode, poznat je fenomen da državljani Srbije i posle desetina godina provedenih u inostranstvu u svojim dokumentima imaju adrese upisane u Srbiji na kojima ne stanuju.

Tako se prave velike razlike između de jure i de facto činjenica o biračima„, navode.

Kako se navodi u saopštenju, spekuliše se o znatno više od milion lica koji žive u inostranstvu i koja nisu obuhvaćena Popisom 2022 – jer nisu prisutni, ali jesu u biračkom spisku – jer imaju neotuđivo biračko pravo bez obzira da li jesu ili nisu prisutni u zemlji.

Dodaju da u Popisu 2022 nalaze da je broj punoletnih građana u zemlji, sredinom 2022. godine oko 5,1 miliona.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…