Kovač: Usporen ritam otvaranja pregovaračkih poglavlja vezanih za članstvo u EU

Zvezdana Kovač

Beograd, 20. avgust 2020. – Evropska unija (EU) je u protekle dve decenije najveći partner i donator Srbije.

Beograd je za šest godina otvorio samo 18 od 35 pregovaračkih poglavlja vezanih za članstvo u Uniji, dok je zatvorio tek dva poglavlja, izjavila je FoNetu generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Zvezdana Kovač.

Taj ritam se jako usporio, ukazala je Kovač u serijalu razgovora Agreman, precizirajući da su 2019. otvorena samo dva pregovaračka poglavlja, a ove godine verovatno neće biti otvoreno nijedno.

U najoptimističnijoj varijanti, biće otvoreno jedno poglavlje, ali samo ako Srbija uradi nešto vezano za vladavinu prava, poštovanje ljudskih prava, korupciju, kriminal i demokratske principe na kojima počiva EU, predvidela je Kovač.

Ona je podsetila da je Hrvatska tokom pregovaračkog procesa za šest godina otvorila sva poglavlja i potpisala sporazum o članstvu u Uniji.

Tokom krize vezane za virus korona, Srbiji je najveća pomoć stigla iz EU, koja se procenjuje na 93 miliona evra“, istakla je Kovač i predočila da je Unija i inače najveći davalac pomoći na svetu.

Srbija je među tri zemlje koje primaju najveću pomoć Unije, naglasila je Kovač i precizirala da je u protekle dve decenije u Srbiji bilo 15,4 milijarde evra direktnih investicija iz EU.

Osim toga, naš najveći spoljnopolitički partner je EU, sa kojom imamo oko 62 odsto ukupne trgovinske razmene, dodala je ona i podsetila da je Srbija od 2001. godine dobila oko tri milijarde evra bespovratne pomoći Unije, ističući da taj trend raste.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji međusobnih odnosa i angažovanju Vašingtona i Brisela u tom procesu, Kovač je ocenila da građane Srbije ne bi trebalo previše da interesuje kakve su u tom procesu veze Vašingtona i EU.

Ono što nas zanima je sveobuhvatno rešenje o Kosovu. Na kraju je važan rezultat, koji se beleži i ulazi istoriju. Priča o tome kako je utakmica tekla ostaje na anegdotskom nivou“, zaključila je Kovač.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…