KoSSev: Briselski dijalog u 2019 – godina u kojoj dijalog nije postojao

Tači, Mogerini i Vučić

Beograd, 25. mart 2020. – Više od godinu dana dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa u okviru Briselskih pregovora tapka u mestu.

Od kako je Priština novembra 2018. uvela takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 100% pregovori su potpuno obustavljeni, a dva predsednika Aleksandar Vučić i Hašim Tači sreli su se tim povodom samo jednom.

Uprkos brojnim porukama EU i SAD da takse budu ukinute kako bi se dijalog nastavio to se nije desilo, a od nove kosovske Vlade se očekuje da pregovore pokrene sa mrtve tačke.

Iako dijalog zvanično nije obnovljen, kao važan korak u normalizaciji odnosa okarakterisano je potpisivanje regionalnog sporazuma o smanjenju cena rominga između šest država Zapadnog Balkana, a novi iskorak učinjen je potpisivanjem pisma o namerama o otvaranju avio linije Beograd-Priština u januaru 2020, kao i nedavno potpisivanje sporazuma o obnovi pruge na istoj relaciji.

Međutim, stručnjaci ukazuju na to da ni jedan od sporazuma nije proizvod dijaloga u Briselu čiji zvaničnici nisu imali vidljivu ulogu u pregovorima i naglašavaju da je dijalog i dalje pod znakom pitanja.

Tekst Anđele Milivojević, u celosti, možete pročitati na portalu KoSSev.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…