Kosovo zatražilo prijem u Savet Evrope, predstoji dug put do punopravnog članstva

Savet Evrope

Strazbur, 12. maj 2022. – Kosovo je i zvanično podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope (SE).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je Priština tim potezom potvrdila da je srušila Sporazum iz Vašingtona o normalizaciji odnosa iz septembra 2020.

Mogu da potvrdim – Vlada Republike Kosovo podnela je zvanično zahtev za puno članstvo u SE„, napisao je na tviteru Šar Jakupi, šef kabineta ministarke spoljnih poslova Kosova Donike Gervale.

Potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala upravo je završila sastanke u SE, gde je i zvanično predala aplikaciju“ za članstvo, dodao je Jakupi.

Potvrđujemo da smo primili zahtev za članstvo Kosova i prosledili ga Komitetu ministara u skladu sa statutom Saveta Evrope, rečeno je agenciji Beta u pres službi SE.

Vlada Kosova je prethodno 12. maja na elektronskoj sednici načelno usvojila Inicijativu za članstvo Kosova u SE.

U saopštenju Vlade Kosova se navodi da je SE najstarija međuvladina organizacija u Evropi čija je osnovna svrha da obezbedi saradnju i jedinstvo u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, „koja su zagarantovani Ustavom Kosova„.

Iako je Priština podnela zahtev za članstvo u SE, od podnošenja zahteva za prijem do statusa punopravne članice te organizacije, prema dosadašnjim iskustvima i proceduri, može proteći i više godina.

Prvi korak na putu do članstva jeste dobijanje podrške više od dve trećine članova Komiteta ministara SE da se zahtev uzme u razmatranje.

Komitet ministara čine šefovi diplomatija svih zemalja članica ili njihovi izaslanici. Većina od ukupuno 46 zemalja članica, koliko SE broji posle suspenzije Rusije iz članstva, priznaje nezavisnost Kosova, pa se očekuje da će u Komitetu ministara kosovske vlasti uspeti da obezbede potrebnu dvotrećinsku podršku za prvi korak ka članstvu.

Naredni, drugi korak je da jedna od zemalja članica SE mora kosovski zahtev za članstvo da stavi na dnevni red i glasanje u Komitetu ministara ili na godišnjoj ministarskoj sednici.

Po dobijanju dvotrećinske većine u tom telu, zahtev se prosleđuje Parlamentarnoj skupštini SE.

Potencijalna članica mora ispunjavati kriterijume SE u domenu demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava. Proces usklađivanja sa standardima SE kontrolišu poslanici Parlamentarne skupštine.

Iskustva drugih zemalja pokazuju da usklađivanje može potrajati i više godina, a dužina procesa zavisi isključivo od zemlje koja želi da pristupi u članstvo.

Ukoliko na kraju tog procesa zemlja koja aplicira za članstvo dobije dvotrećinsku većinu glasova i u Parlamentarnoj skupštini SE, zahtev se vraća Komitetu ministara na konačnu potvrdu.

Savet Evrope već ima kancelariju u Prištini preko koje realizuje programe podrške kosovskim institucijama i jačanju vladavine prava i zaštite kulturnog nasleđa, a Kosovo je do sada uspelo da postane punopravna članica u nekim telima Saveta Evrope, poput Banke za razvoj SE (CEB) i Venecijanske komisije, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…