1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Srbija i Evropska unija
  5. Košar: Moramo da zajedno branimo iste vrednosti, vrednosti  slobode, poštovanja ljudskih života

Košar: Moramo da zajedno branimo iste vrednosti, vrednosti  slobode, poštovanja ljudskih života

Foto: Tanjug

Beograd – Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je da se napredak svakog kandidata za članstvo u EU ocenjuje u odnosu na njihova dostignuća pojedinačno, kao i da zemlje u regionu nisu na istom nivou pregovora.

On je to rekao u intervjuu Tanjugu, na pitanje da li je Srbija na svom evropskom putu vezana za zemlje Zapadnog Balkana ili nezavisno od njih može da postane članica EU.

“Srbija je više napredovala u pristupnom procesu. Znam da građani, da javno mnjenje smatra da to dugo traje i to možemo da razumemo. U pitanju je komplikovan proces koji zahteva mnogo napora zemalja kandidata, toga smo sasvim svesni. Možemo da razumemo osećaj obeshrabrenosti koji se ponekad rađa zbog dugotrajnosti te procedure“, kazao je on.

Rekao je da danas postoji elan kada je reč o proširenju i da je predsednik Francuske Emanuel Makron to rekao za vreme francuskog predsedavanja Savetom EU.

“Postoji elan u pravcu brzog pristupanja i u razumnim rokovima za zemlje Balkana, ali pogotovo za Srbiju, koja je već prešla značajne korake, tako da ne treba odustajati od napora. Sada je trenutak da se prevaziđu pojedine nedoumice koje možda postoje, i da se shvati da je to pristupanje EU na dohvat ruke za nekoliko godina. Ako reforme budu odlučno sprovedene i ako uspemo da ubrzamo normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, što je takođe deo tog pristupnog procesa Srbije EU, mislim da Srbija može brzo da se priključi Evropskoj uniji, u kojoj ima svoje puno mesto“, kazao je francuski ambasador.

Na opasku da je taj francuski stav o pristupanju Srbije EU poznat i na pitanje da li i druge zemlje članice dele to mišljenje, Košar je rekao “da je potrebno biti lucidan“ s obzirom na specifičnost trenutka zbog rata u Ukrajini.

“Potrebno je biti lucidan. Kao što sam već rekao, Srbija je sprovela značajne reforme. Trenutno sprovodi značajne reforme u oblasti pravosuđa, što je bitan element za napredak ka Evropskoj uniji. Postoji i pitanje usvajanja sankcija prema Rusiji zbog rata koji je pokrenula u Ukrajini. To je naravno jedan element koji opterećuje način na koji je Srbija percipirana među članicama EU. Mi razumemo ograničenja kojima je Srbija opterećena, takođe razumemo i poseban odnos koji Srbija ima sa Rusijom kroz istoriju, ali i mi imamo dugu istoriju prijateljstva sa ruskim narodom…“, kazao je Košar.

Dodao je da je, međutim, potrebno sagledati realnost onakvom kakva jeste i da ovde “ne pričamo o Rusiji, već o jednom režimu koji svojim građanima uskraćuje prava i koji je bez ikakvog opravdanja izvršio invaziju na Ukrajinu, svog suseda i jednu suverenu zemlju“.

Kaže i da je uveren da „srpska javnost i vlasti razumeju da ovo prevazilazi puko birokratsko pitanje usklađivanja politike Srbije sa politikom EU“.

Stvar je u tome da moramo da zajedno branimo iste vrednosti, vrednosti  slobode, poštovanja ljudskih života, koje danas otvoreno krši režim Vladimira Putina. Ja želim da verujem da će Srbija odlučiti da se u potpunosti pridruži evropskoj porodici“, ističe ambasador.

Govoreći o saradnji Srbije i Francuske, Košar je rekao da je ona veoma dobra u svim oblastima, ali da svakako imamo nameru da je dodatno unapredimo.

U oblasti politike imamo česte razmene poseta naših zvaničnika, i postoji jedno obostrano poverenje. Ti će se odnosi, siguran sam, dodatno razvijati u mesecima pred nama. Imamo takođe veoma dobre ekonomske odnose“, kaže Košar.

Tu su, dodao je, i francuske kompanije koje se interesuju za Srbiju, koje žele da u nju investiraju dugoročno i koje su pokazale velikim projektima, kakvi su aerodrom, izgradnja pogona za preradu otpada u Vinči ili Beogradski metro, njihovu želju da ostanu u Srbiji.

U oblasti kulture imamo istoriju prijateljskih odnosa kojI su vrlo značajni za naša dva naroda. Čast nam je što smo pozvani na Beogradski sajam knjiga u oktobru 2023. i nama je taj događaj veoma značajan kako bismo prikazali francusku kulturu i saradnju sa Srbijom u svim aspektima. Nema dileme da postoji potencijal da ukupna saradnja bude na još višem nivou, siguran sam da možemo da uradimo više u svim oblastima. Voleo bih na primer, da ima više mladih iz Srbije koji studiraju u Francuskoj, i da francuski jezik, kojeg u Srbiji vole i rado uče, bude još zastupljeniji u obrazovnom sistemu. Na tome ćemo raditi sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije“, dodao je ambasador Francuske.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…