Korupcija u svetu se pogoršava

korupcija

Berlin, 25. januar 2017. – Međunarodna organizacija za borbu protiv korupcije je u Indeksu percepcije korupcije za 2016. godinu ukazala na pojavu začaranog kruga u kome se jačanje populizma i korupcije uzajamno pothranjuju.

TI je upozorio u svom izveštaju da populistički i autokratski lideri češće uvode više korumpirane sisteme u zemljama koje obećavaju da će reformisati.

Kako se navodi, zemlje koje se okreću populističkim liderima koji obećavaju da će promeniti status kvo i prekinuti korupciju možda upravo pogoršavaju taj problem.

Predsednik Transparensija Hoze Ugaz naveo je kao primere Mađarsku i Tursku. On je rekao da se njihova ocena u indeksu percepcije korupcije pogoršala poslednjih godina dok se za Argentinu poboljšala otkad je svrgnuta populistička vlada.

Prema godišnjem indeksu koji se zasniva na stručnim mišljenjima o korupciji u javnom sektoru,  Danska i Novi Zeland rangirane su kao najmanje korumpirane zemlje a slede Finska, Švedska, Švajcarska i Norveška.

Najkorumpiranija zemlja po percepciji je Somalija a tu su i Južni Sudan, Severna Koreja i Sirija.

Katar je u novom izveštaju zabeležio najveći pad, za deset poena, vezano uglavnom za optužbe za korupciju oko dodele organizacije Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

 

 

 

 

 

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…