Korupcija može biti suzbijana samo kroz međunarodnu saradnju, razmenu dobrih praksi i iskustava

Foto: Tanjug

Beograd – Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležen je u Beogradu skupom „Procena rizika od korupcije“.

 Na skupu su predstavnici parlamenta, Vlade Srbije, Saveta Evrope, OEBS-a, Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), ukazali na značaj zajedničke borbe i države i društva protiv korupcije. koja podriva dobro upravljanje, nagriza društvenu koheziju i potkopava poverenje u državu.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu istakao je značaj dosledne primene mehanizama sprečavanja korupcije i spremnost Misije OEBS-a da nastavi da pruža kontinuiranu podršku Agenciji i Republici Srbiji u sprovođenju reformi u oblasti sprečavanja i borbe protiv korupcije.

Pohvalio je angažovanje ASK i izrazio očekivanje da će institucije propratiti rizike koje je Agencija identifikovala kako bi dodatno ojačali zakonodavstvo Srbije.

Srbija je po indeksu percepcije korupcije na 96. mestu od 180 zemalja i teritorija, što je, kako je podsetio, pokazao Globalni indeks percepcije korupcije za 2021, koji je objavio Transparensi internešenal,

Srbija je na sredini terena„, rekao je Bratu i dodao da je na balkanskom barometru Saveta za regionalnu saradnju iz aprila 2022. godine korupcija treći najveći problem za građane regiona i za 28 odsto građana Srbije.

Korupcija je, kako je naglasio, i dalje izvor brige građana Srbije koja je na sredini liste percepcije.

Prema njegovim rečima, borba protiv korupcije i stvaranje institucionalnog okvira je ključni prioritet za vlast u Srbiji.

Podsetio je da korupcija ne staje na granicama i da ona samo kroz međunarodnu saradnju, razmenu dobrih praksi, iskustava može biti suzbijana.

Cilj je da se unaprede načini na koji razmišljamo o prevenciji i proceni rizika kao jednog od njavažnijih mehanizama za sprečavanje korupcije kao potencijalnog izvrora nestabilnosti koji potktopava bezbednost i sprečava razvoj zajedničkih vrednosti i a pomaže rast kriminalne vrednost, rekao je Bratu i nagaslio da korupcija „podriva dobro upravljanje, nagriza društvenu koheziju i potkopava poverenje u državu“.

Predsednik ASK Dragan Sikimić naveo je da je u cilju procene rizika od korupcije i borbi protiv korupcije odgovoran sistemski alat koji se koristi da se identifikuju osetljiva mesta i rizika i da se razvijaju strategije kako bi se postigao cilj a to je zaštita javnog interesa, vladavine prava i ljudskih prava, efikasno bavljenje javnim resursima – svega što korupcija narušava.

Procena rizika je, kako je naveo, važna za dobijanje podrške za antikorupcijski program u nekim oblastima, a donosiocima odluka pruža uvid o pretnjama i posledicama korupcije.

Predstavnica Misije SE Nada Ćuk naglasila je da je sigurna da su svi širom sveta svesni poražavajućih efekata korpucije, uticaja na demokratske kapacitete na društvo u celini, da podriva vladavinu prava, dovodi do nejednakosti i otvara uslove za kršenje ljudskih prava.

Korupcija, kako je podsetila, ne samo da sledi posle nekog sukoba, nego često i „doliva ulje na vatru“ i pogoršava sukobe.

Ocenila je da društvo sve bolje razume korupciju i njene uzroke, korene i slabosti sistema koji dovode do pojave te pošasti, zbog čega je procena rizika korupcije sve značajnija, ne samo za Srbiju, već i za sve zemlje Evrope.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…