Korupcija jedan od tri najveća problema u Srbiji

korupcija

Beograd, 09. decembar 2020.  – Građani Srbije i dalje vide korupciju kao jedan od tri najveća problema u zemlji, uz niske plate i nezaposlenost, pokazuju rezultati istraživanja „Percepcije građana o borbi protiv korupcije u Srbiji“.

Rezultate su predstavili Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i CeSID.

Rezultati koji su predstavljeni povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, pokazuju i da više od polovine ispitanika – 53 odsto – prepoznaje negativan uticaj korupcije na društvo, politiku 50 odsto, i poslovno okruženje – 34 odsto, međutim, građani nisu u potpunosti svesni konkretnih posledica koje korupcija ima na njihov lični i porodični život, pošto to prepoznaje tek svaki peti ispitanik.

Istraživanje pruža uvid u percepciju građana o korupciji i naporima koje Vlada i institucije ulažu u cilju njenog suzbijanja, kao i o dodatnim merama koje Vlada treba da preduzme u rešavanju korupcije i ostvarenog napretka u ovoj oblasti tokom poslednje dve godine, navodi se u saopštenju USAID.

Većina građana i dalje veruje da su najviše korumpirane institucije u zdravstvu – 83 odsto, inspekcije 82 odsto i sudovi 80 odsto, koji su prešli na treće mesto i poziciju koju je ranije zauzimala policija, dok policija sada zauzima četvrto mesto sa 78 odsto građana koji veruju da u ovoj insttuciji postoji korupcija, rekao je programski direktor Cesid Ivo Čolović.

On je naveo i da su građani iskazali sumnju u rad institucija koje su odgovorne za borbu protiv korupcije, pa je opšti zaključak da je opalo poverenje građana u ove institucije i njihovu sposobnost i volju da se suprotstave korupciji.

Kada je reč o onome što građani smatraju da bi bila najefikasnija mera u sprečavanju i borbi protiv korupcije, 46 odsto ispitanika identifikovalo je izricanje strogih kazni onima koji nude ili primaju mito kao najefikasnije, rekao je Čolović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…