Korona virus oživeo potražnju za tradicionalnim marsejskim sapunom

marsejski sapun

Marsej, 21. mart 2020. – Usled brzog širenja novog koronavirusa po Evropi, tradicija proizvodnje jedinstvenog sapuna u Marseju doživljava renesansu, jer Francuzi ponovo otkrivaju taj ključni tamošnji proizvod.

Pre više od jednog veka u tom južnom fancuskom lučkom gradu deda Serža Brune ušao je u posao koji je u to vreme cvetao.

Njegov otac je nastavio porodični biznis, iako je tokom Drugog svetskog rata, kada se „marsejski sapun“ smatrao osnovnom robom, njihovo malo preduzeće bilo rekvirirano za vojne potrebe.

Danas Bruna prodaje sapun u istoj prodavnici na Starom pristaništu Marseja, ali sa sanitarnom maskom i rukavicama: „Iako radimo u fabrici punoj sapuna koji odbija virus, dobro je preduzeti zaštitne mere„.

Brunova firma „Savoneri de la Likorn„, s četiri prodavnice sapuna na Starom pristaništu, muzejem i malom fabrikom u srcu Marseja, primetila je da se prodaja povećala za 30% i da su se porudžbine i isporuke povećale četiri puta otkad je susedna Italija proglasila vanredno stanje zbog koronavirusa.

Imamo manje turista ili ih uopšte nema, ali stanovnici Marseja mnogo češće dolaze, a neki stvaraju i zalihe„, kaže Bruna, prenosi AP.

Dok su kupci žurili da obezbede zalihe koje će im trajati dok su u izolaciji, Bruna i njegove zanatlije nastavili su da ručno proizvode sapune, puneći prodavnice i kutije namenjene izvozu.

Marsej se, uz obilje lokalnih ulja, sode i soli, može pohvaliti dugogodišnjom tradicijom proizvodnje „prirodnih sapuna“ nekada cenjenih u celoj Evropi.

Danas radi samo nekoliko preduzeća.

Pošto su ove nedelje zatvorene francuske prodavnice zbog mera donetih radi suzbijanja širenja zaraze korona virusom, „Savonerie de la Likorn“ sada priprema pošiljke, snabdeva i apoteke širom Francuske i isporučuje porudžbine s interneta.

Nisam siguran da je proizvodnja naših sapuna važnija nego pre, ali rekao bih da su ljudi koji su izgubili naviku upotrebe ‘marsejskog sapuna’, odjednom ponovo otkrili njegova svojstva„, rekao je Bruna zaAP, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…