Konvergencija Zapadnog Balkana manja nego zemalja CEE koje su u EU

Foto: shutterstock.com

Beč – Između 2019. i 2022. godine 21 od 23 zemlje Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope (CESEE) registrovala je konvergenciju BDP po stanovniku sa Nemačkom, gledano prema standardu kupovne moći, a najbolje su bile Turska, Rumunija, Poljska i Hrvatska.

Te četiri zemlje povećale su nivo bogatstva u odnosu na Nemačku za sedam ili više procentnih poena, navodi se u Monitoru konveregncije Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WiiW).

Srbija je napredovala za oko četiri procentna poena, kao i Severna Makedonija, a Crna Gora za dva, pokazuju tabele u izveštaju.

U izveštaju se napominje da su godine od 2019. bile burne za region CESEE zbog pandemije kovida 2020. i zatim invazije Rusije na Ukrajinu 2022. Ti događaji uticali su na globalnu ekonomiju, pa i na zemlje CESEE, ponekad i u većoj meri.

Među subregionima, najbolje rangirani bio je EU-CEE, uz pomoć aktivnije upotreba fiskalne politike za suprostavljanje spoljnim šokovima.

Sve zemlje Zapadnog Balkana ostvarile su konvergenciju u posmatranom periodu ali po manjoj stopi od EU-CEE, delom zbog manjeg fiskalnog prostora i ograničenog pristupa fondovima EU.

Ukrajina je, iz razumljivih razloga, imala najslabiji rezultat, mada egzodus ljudi iz zemlje znači da je pad njenog BDP po stanovniku u odnosu na Nemačku bio znatno manji nego za BDP uopšte.

Rusija je pak u posmatranom periodu ostvarila konvergenciju, uglavnom kao rezultat povećanja između 2020. i 2021.

U jesenjem izveštaju WiiW se navodi i da su pozitivne performanse regiona u približavanju BDP po stanovniku nemačkom dobar znak, iako je možda pomognuto smanjenjem njegove populacije.

Naime, u mnogim zemljama CESEE tokom posmatrane tri godine stanovništvo je smanjeno.

U izveštaju se prognozira da će većina zemalja CESEE nastaviti konvergenciju sa Nemačkom, mada su izazovi veliki.

Kako se navodi, nedavno istraživanje WiiW pokazalo je da je regionu EU-CEE hitno potreban novi model rasta, uključujući aktivniju industrijsku politiku, kako bi stigao do nove faze ekonomske konvergencije.

Ističe se da su demografski izazovi u regionu CESEE ogromni i da će ograničavati potencijal rasta u budućnosti, ali ne nužno i konveregnciju BDP po stanovniku.

Navodi se i da je uticaj rata koji traje na region neizvestan ali da bi mogao da utiče na percepciju CESEE kod stranih investitora.

Konačno, strukturni problemi sa kojima se suočava Nemačka, koja ostaje vodeći ekonomski partner gotovo svima iz CESEE, takođe predstavljaju veliki izazov za budući ekonomski rast regiona, zaključuje se u izveštaju Monitor konvergencije, prenosi Dnevni evropski servis.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…