Konvent predlaže: Formirati Ministarstvo za informaciono društvo

Nacionalni konvent o EU

U sredu 11. maja održana je sednica Radne grupe (RG) za poglavlje 10 – Informaciono društvo i mediji. Glavni zaključak sa sednice jeste da je neophodno uspostavljanje Ministarstva za informaciono društvo kako bi ova izrazito važna i korisna oblast za privredu i čitavo društvo bila adekvatno uređena, tretirana i kako bi bilo omogućeno da Srbija uđe spremna u EU i borbu sa svetskom konkurencijom.

Saša Milašinović, iz Društva za informatiku Srbije koje vodi ovu Radnu grupu, podsetio je da su neki od komentara koje su članovi RG uputili na tekst Programa ekonomskih reformi za period od 2016. do 2018. usvojeni. Milašinović je najavio da će biti sprovedeno jačanje administrativnih kapaciteta NKEU za poglavlje 10 kroz posebne podgrupe za medije, telekomunikacije i informaciono društvo.

Nataša Dragojlović, koordinatorka NKEU rekla je da je ideja Konventa bila da okupi one koji su najrelevantniji u svojim profesijama i oblastima i da na taj način doprinese procesu pregovora sa EU kroz kontrolu i monitoring pregovaračkog procesa. Dragojlović je najavila da će biti pojačane analitičke aktivnosti NKEU. „Možda Vladi i Pregovaračkom timu neka tema nije u fokusu, ali nama, kao organizacijama civilnog društva, jeste.“

„Nas okuplja ideja da treba da pronađemo modus i način da rešimo pojedina pitanja koja su aktuelna za informaciono društvo u okviru pristupanja EU“, rekao je Nikola Marković, predsednik Društva za informatiku Srbije. „U tom smislu formulisali smo prošle godine preporuke. Prva od njih odnosila se na jačanje administrativnih kapaciteta za oblasti informacionog društva, što je u skladu sa komentarom koji smo dobili od EU. Svi su saglasni da to treba raditi ali se čeka novi zakon kojim će i ova oblast biti regulisana.“ Formiranje Ministarstva za informaciono društvo posebno je važno pitanje i u skladu s tim Društvo za informatiku Srbije poslalo je inicijativu mandataru buduće Vlade, dodao je Marković. 

Radna grupa za poglavlje 10 NKEU dala je osam predloga i preporuka za unapređenje pravnog okvira za razvoj informacionog društva. „Zalažemo se da kao jako informaciono društvo uđemo u EU, da ne budemo inferiorni“, zaključio je Marković.

Jačanje kapaciteta u okviru podgrupe za medije veoma je važno, a ogromno je i interesovanje javnosti za poglavlje 10, naročito za temu medija, rekao je profesor FMK,  dr Stanko Crnobrnja, član podgrupe za medije. „Situacija je takva da proživljavamo dejstva tri medijska zakona i da se stručni skupovi ovog tipa organizuju u skladu sa tim zakonima i onim što su oni izazvali. Neka dejstva ovih zakona proizvela su tektonske poremećaje u situaciji sa medijima a neka su takva da se situacija iz temelja promenila. Za aktuelnu situaciju u medijima najodgovornija su četiri organa koja stručna javnost naziva jahačima medijske apokalipse. To su Ministarstvo telekomunikacija, Ministarstvo kulture, REM, RATEL. Dodatni, peti jahač je Emisiona tehnika i veze“, rekao je Crnobrnja.

Na kraju sastanka, prisutni članovi usaglasili su se oko toga da mandataru buduće Vlade u ime Radne grupe NKEU za poglavlje 10 pošalju predlog za formiranje Ministarstva za informaciono društvo.

Izvor: Nacionalni konvent o EU

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…