Konvent: Doneti odluku da su evropske vrednosti proklamovane u Ustavu Srbije istinsko opredeljenje unutrašnje i spoljne politike

evropske integracije

Beograd, 09. maj 2022. – Povodom obeležavanja Dana Evrope, Nacionalni konvent o Evropskoj uniji upućuje otvoreno pismo Vladi Republike Srbije i Predsedniku Republike Srbije.

Saopštenje Programskog saveta i Radne grupe za poglavlje 31 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji prenosimo u celosti.

Na današnji dan pre 72 godine pokrenut je proces evropskih integracija, kao jedinstveni pokušaj da se trajno obezbedi mir između zaraćenih država. Taj proces traje i danas, a ciljevi su i dalje isti, da se obezbedi mir na evropskom kontinentu.

Države su se odlučile da bliže sarađuju, stvaraju zajedničke politike i koordinišu aktivnosti, što se temelji pre svega na vrednostima na kojima je prvobitna Evropska zajednica nastala.

Stvaranjem Zajedničke spoljne i bezbednosne politike uspostavio se koordinacioni mehanizam država članica kojim se usklađuju pojedinačne spoljne politike i formira osnova za zajedničko delovanje u cilju jačanja Unije na međunarodnoj sceni.

Nakon pogubnih ratova devedesetih godina 20. veka, Srbija je samostalno odlučila da je njena budućnost u okvirima Evropske unije, kao buduće države članice, i započela proces integracije koji traje i danas. Nasleđe ratova u bivšoj Jugoslaviji uticalo je da ovaj proces bude opterećen političkim zahtevima od strane Unije, međutim, do današnjeg dana Srbija se nije odrekla puta ka članstvu u EU.

Danas, kada se cela Evropa nalazi usred najozbiljnije bezbednosne i političke krize od kraja Hladnog rata, Srbija treba da se opredeli. Razlozi ovog puta ne leže u uslovljavanju EU, kako se tumači u mnogim domaćim medijima.

Iako se to često ne spominje, Srbija je već danas deo šireg prostora EU, kao pridružena država.

Naši građani slobodno putuju, država učestvuje u brojnim programima saradnje, imamo velike koristi od otvorenog evropskog tržišta za domaće proizvode, kao i od direktnih investicija koje u najvećoj meri dolaze upravo iz država članica EU.

Prosperitet i bezbednost Srbije u svakom pogledu zavise od saradnje sa EU, kao i sa našim susedima koji su se svi listom takođe opredelili za članstvo. Srbija ima pravo da odluči u kom pravcu želi da ide, a posledice takve odluke će se odraziti na svakodnevni život građana i na dugoročne perspektive naše države.

Pri donošenju sudbonosnih odluka Srbija treba da vodi računa o politikama suseda i država članica EU. Preklapanje dugoročnih interesa je veliko, ali ostaje pitanje njihove interpretacije. Naša je dužnost da ih jasno predočimo javnosti.

Srbija stoga treba da se usmeri na sopstvene dugoročne interese i na način kako da se oni ostvare. Ne treba da zatvarati oči pred bezbednosnim brigama partnera u EU i u regionu. Pored toga, Ruska Federacija jeste značajan partner Srbije, ali i ona pre svega gleda međusobne odnose kroz prizmu sopstvenih interesa, što nedavne izjave najviših ruskih zvaničnika o Kosovu jasno ukazuju.

U tom smislu, pridruživanje Srbije restriktivnim merama EU ne bi bilo iskaz neprijateljstva prema ruskom narodu, niti podrivanje tradicionalnih veza.

Srbija ne treba da zatvara oči nad posledicama ruske invazije Ukrajine, pre svega nad patnjama civilnog stanovništva, koje nam je u istorijskom i kulturnom smislu isto tako blisko kao i građani Rusije.

Do sada, Srbija je pružila više nego dovoljno dokaza da priželjkuje mir u Evropi. Srbija stoga treba da se vodi sopstvenim interesima, koji nas prvenstveno upućuju na saradnju sa našim partnerima u EU.

Pozivamo Predsednika Republike i Vladu Srbije da donesu odluku o usklađivanju sa restriktivnim merama EU prema Ruskoj Federaciji i da kao društvo tako poručimo da vođenje agresivnog rata u Evropi nije prihvatljivo u 21. veku, a da su evropske vrednosti proklamovane u našem Ustavu istinsko opredeljenje unutrašnje i spoljne politike.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…