1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. Konvent: 2020. je bila teška godina za proces evropskih integracija

Konvent: 2020. je bila teška godina za proces evropskih integracija

Nacionalni konvent o EU

Beograd, 14. 10.2021. – Nacionalni konvent o EU (NKEU), kao i prethodnih  godina, izdao je publikaciju pod nazivom Knjiga preporuka Nacionalnog konventa 2020.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU) je platforma civilnog društva koja zastupa interese građana i građanki Srbije u svim fazama procesa evropskih integracija.

Kada na polovini 2021. godine sumiramo rezultate svih analiza, istraživanja i promišljanja više od 760 članica Nacionalnog konventa, možemo konstatovati da je 2020. bila teška godina, kako zbog pojave pandemije tako i kada se radi o razvoju odnosa sa EU i, posebno, procesa pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Ovo je praćeno i mnogim pitanjima koja su pokrenuta u ovogodišnjoj Knjizi preporuka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, a odnose se na brzinu i kvalitet reformi u Srbiji, kao i na spremnost nosilaca vlasti da ubrzano realizuju agendu pravne i političke evropeizacije zemlje.

Pandemija prouzrokovana virusom COVID-19 izazvala je, tokom 2020. godine, do sada neviđene poremećaje u društvu, ekonomiji i komunikacijama u celom svetu i uticala na sve vidove ljudskih aktivnosti. U tom smislu, prošla godina je bila sasvim specifična i u pogledu funkcionisanja Evropske unije, iako su brojni vidovi saradnje Srbije sa Evropskom unijom nastavljeni.

Kada je u pitanju proces pregovora sa Evropskom unijom, prošla godina se može smatrati godinom stagnacije. Naime, tokom godine nije bilo otvoreno niti jedno poglavlje u pregovorima.

Ovo se desilo po prvi put od otvaranja pregovora, iako je i u ranijem periodu, kako smo to već isticali, ritam pregovora, uključujući i broj otvorenih poglavlja, bio neopravdano spor. Ovo usporavanje je korespondiralo i sa odsustvom odlučnijih reformskih zahvata u našoj zemlji, gde su se donosioci odluka, osim problemima pandemije, uglavnom bavili tekućim političkim zbivanjima, poput organizacije skupštinskih i lokalnih izbora koje je bojkotovao veći deo opozicije.

Stoga su rezultati izbora imali za posledicu konstituisanje Narodne skupštine u kojoj gotovo sva mesta zauzimaju predstavnici stranaka na vlasti, što je jedinstven slučaj od uvođenja višestranačja u našoj zemlji i što, pored ostalog (stanje u medijima, slabljenje institucija, zavisnost autonomnih tela od izvršne vlasti, pitanje reforme pravosuđa, niska ili nikakva tolerancija vlasti prema kritikama iz opozicije ili iz civilnog društva itd), otvara i pitanje ispunjenosti osnovnog, tj. prvog kriterijuma iz Kopenhagena za članstvo u Evropskoj uniji, koji se odnosi na funkcionisanje demokratskog političkog sistema.

Stoga, nije čudo da je odmah nakon objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora predsednik Republike Srbije najavio skraćivanje mandata poslanika Narodne skupštine i nove vlade, odnosno nove izbore u roku od oko godinu dana,” ključni su nalazi koji su objavljeni u novoj publikaciji Konventa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…