Konsultacije sa civilnim društvom o zajedničkom tržištu

Zapadni Balkan

Sarajevo, 04. novembar 2020. – Regionalna mreža Think for Europe (TEN) kojom koordinira Centar za evropske politike i Savet sa regionalnu saradnju (RCC) organizovali su konsultacije sa organizacijama civilnog društva Zapadnog Balkana o predlogu za Zajedničko regionalno tržište.

Reč je o predlogu koji RCC sastavlja sa vladama iz regiona, članicama CEFTA i partnerima, za koji se očekuje da bude potvrđen za nekoliko dana na samitu u Sofiji, gde će se sastati lideri Zapadnog Balkana i EU.

Zajedničko regionalno tržište je inicijativa koja je prvobitno bila spomenuta u nedavno objavljenom Ekonomskom i investicionom planu za ZB, koji je predložila Evropska komisija, a u kome je predviđeno do devet milijardi evra pomoći Zapadnom Balkanu, u cilju smanjivanja ekonomskog jaza između EU i tog regiona i pripreme regiona za članstvo u EU, navedeno je u saopštenju.

Na sastanku je naglašeno da Zajedničko regionalno tržište nije zamena za već postojeće ugovore koje zemlje imaju potpisane sa EU ili jedna sa drugom u okviru CEFTA-e, već da ih nadopunjuje i konkretizuje.

Dublja ekonomska regionalna integracija nije i ne može biti zamena za EU integracije, ali je neophodna za ekonomsko jačanje i povezivanje regiona, a sve u skladu sa pravilima EU.

Ovaj plan je baziran na četiri slobode: sloboda kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala, Mini Šengenu, na investicionom planu, a u cilju transformacije ZB u jednu od najatraktivnijih zona za investiranje na svetu i harmonizacije sa pravilima EU, kao i na digitalnom planu, sa ciljem da se ZB uključi u digitalno tržište EU„, rekla je zamenica generalne sekretarke RCC Tanja Miščević.

Anida Šabanović iz Vanjskopolitičke inicijative (VPI BH) iz Sarajeva je istakla kako je taj plan vrlo ambiciozan, ali i vrlo konkretan, kao i da daje nadu da će se zaista i ispuniti.

Imamo snažnu finansijsku podršku iz EU i ostalo je samo da naša politička posvećenost bude jaka i ovakvom inicijativom može mnogo da se postigne. Dobro je to što su u ceo proces uključene i organizacije civilnog društva„, istakla je ona.

Njomza Arifi iz Grupe za legalne i političke studije (GLPS) iz Prištine je istakla normalizaciju političkih odnosa kao preduslov uspostavljanju bliskijih ekonomskih odnosa.

Generalna sekretarka RCC -a Majlinda Bregu izrazila je uverenje da će ta incijativa biti usvojena na Samitu u Sofiji 10. novembra i pozvala civilno društvo Zapadnog Balkana da pomogne u promociji i zalaganju za tu inicijativu.

Planom će biti obuhvaćeno i usklađivanje sa ekološkim standardima EU i Zelenim dogovorom.

Na sastanku je, takođe, istaknuto i da bolje povezivanje ekonomija Zapadnog Balkana zahteva snažnu posvećenost vlada regiona, naročito kada je u pitanju spremnost za saradnju, kao i sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, budući da bez toga ne može biti ekonomskog napretka.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…