1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Konstituisan 13. saziv Narodne Skupštine, potvrđeni mandati narodnih poslanika

Konstituisan 13. saziv Narodne Skupštine, potvrđeni mandati narodnih poslanika

Narodna skupština

Beograd, 01. avgust 2022. – Intoniranjem himne Srbije „Bože pravde“ u Skupštini Srbije danas je započeta sednica na kojoj će biti konstituisan novi 13. saziv Narodne Skupštine.

Sednicom predsedava najstariji poslanik ovog saziva Vladeta Janković koji je na početku čestitao izabranim poslanicima i poželeo im uspešan rad.

Na početku mandati će biti potvrđeni poslanicima koji su izabrani na parlamentarnim izborima 3. aprila ove godine, a skupština se smatra konstituisanom kada se potvrdi dve trećine mandata.

Kako je najavljeno, sutra će se birati predsednik Narodne skupštine, potpredsednici, biće imenovan generalni sekretar, a zatim sledi izbor članova radnih tela i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Za mesto predsednika skupštine kako je najavljeno biće kandidovan Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke, a njemu će u radu pomagati sedmoro potpredsednika od kojih će troje biti izabrano iz redova opozicije.

Kako je ranije rečeno, za mesto potpredsednika biće kandidovani Božidar Delić, Zoran Lutovac i Snežana Paunović dok se ostala imena za sada ne znaju.

U novom sazivu sastav skupštine činiće 120 poslanika sa liste „Aleksandar Vučić Zajedno možemo sve„, 38 sa liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ koju je predvodila Marinika Tepić, a treća po snazi je koalicija SPS JS sa 31 poslanikom.

Koalicija NADA ima 15 poslaničkih mesta, lista „Moramo“ 13, a Dveri i Zavetnici po 10 poslnika.

Od manjina Savezu vojvođanskih Mađara je pripalo pet mandata, listi „Muftijin amanet“ tri, Vojvođanima i SDA Sandžaka po dva i Albancima jedno poslaničko mesto.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…