Konsolidovan oporavak ekonomskog rasta na Balkanu

Svetska banka

Beograd, 27. septembar 2016. – Srbija je jedan od lidera u regionu sa trenutnom projekcijom privrednog rasta od 2,5% u 2016. godini, istaknuto je 27. septembra na predstavljanju izveštaja Svetske banke za jugoistočnu Evropu.

U izveštaju se navodi da će izgledi za ekonomski rast na kratak rok za šest ekonomija regiona biti i dalje pozitivni, pod pretpostavkom da se nastavi napredovanje sa strukturnim reformama. Ekonomski rast u regionu u 2016. Svetska banka procenjuje na 2,7% pri čemu se najveći, od 3,6%, očekuje na Kosovu a najmanji, od 2%, u Makedoniji.

Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović rekao je da rast Srbije može još da se poveća.

"To zavisi od toga da li će se ponovo povećati tražnja za srpskom robom, odnosno da li će izvoz ponovo nastaviti da raste kao u prvih četiri, pet meseci 2016", rekao je on na predstavljanju redovnog ekonomskog izveštaja Svetske banke za jugoistočnu Evropu.

Prema njegovim rečima, izvoz je postao faktor rasta srpske privrede, dok je drugi faktor rasta oporavak domaće potrošnje domaćinstava i države.

Šestović je naglasio i da je važno što su povećane kapitalne investicije i ocenio da to stvara potencijal za rast i u narednom periodu, jer su započeti mnogi kapitalni projekti.

On je ocenio da će se izgledi za rast poboljašati i u 2017. godini, jer postoje brojni ohrabrujući faktori.

Među njima su, kako je naveo, i reforma državnih i javnih preduzeća, jer su potrebe za subvencijama manje i konačno država ne mora stalno da finansijski pomaže neka preduzeća.

Naglasio je i da je veliki pomak napravljen i po pitanju građevinskih dozvola, jer je procedura pojednostavljena i transparentna, što pokazuje i povećan broj izdatih dozvola i veća vredost građevinskih radova.

Šestović je rekao da je pozitivno što je stopa nezaposlenosti smanjena, ali je negativno što i dalje veliki broj ljudi pronalazi posao u neformalnom sektoru.

Prema njegovim rečima, racionalizacija u javnom sektoru je ključni faktor za stvaranje ušteda u budžetu.

"Do sada su učinjene velike uštede. Srbija će u 2016. potrošiti na plate i zarade 1% BDP manje nego pre dve godine kada je taj program dogovoren. To je otprilike oko 300 miliona evra uštede", rekao je on.

On je ocenio da je dosta toga već urađeno, odnosno usvojeno je nekoliko sistemskih zakona, uvedena je bolja evidencija o broju zaposlenih i primanja, a na snazi je i odluka o zabrani novog zapošljavanja u javnom sektoru.

Svetska banka u izveštaju navodi da ekonomije jugoistočne Evrope beleže povećanje rasta, što je uticalo i na smanjenje visokih stopa nezaposlenosti.

Navodi se da je Srbija povećala stopu zaposlenosti za 4,7% u ovoj godini, i da je oborila stopu nezaposlenosti u drugom kvartalu na 15,2%.

Ekonomski rast Albanije u 2016. Svetska banka procenjuje na 3,2%, Bosne i Hercegovine na 2,8% a Crne Gore na 3,2%.

U izveštaju se navodi da će izgledi za ekonomski rast na kratak rok za šest ekonomija jugoistočne Evrope biće i dalje pozitivni, pod pretpostavkom da se nastavi napredovanje sa strukturnim reformama.

Kako se navodi, oporavak ekonomskog rasta u regionu ove je godine konsolidovan a u 2017. i 2018. se očekuje još veći rast. Rast će nastaviti da donosi radna mesta, što je dobrodošla promena u odnosu na prethodni period, i zaposlenost će rasti.

Popravlja se i situacija u fiskalnom sektoru i u nekim zemljama se registruju smanjenje deficita i fiskalnih rizika, kao i stabilizacija nivoa duga. Od početka godine takođe se u znatnoj meri oporavilo kreditiranje privatnog sektora.

Međutim, upozoravaju iz Svetske banke, i dalje postoje značajni rizici a posebno nestabilne su spoljne pozicije. Usporeni rast u EU, neizvesnost oko Bregzita, nastavak slabosti u Grčkoj i političke tenzije u Turskoj nastaviće da slabe perspektive rasta na Zapadnom Balkanu.

Ti rizici sada više nego ikada, kako je ocenila Svetska banka, ukazuju na nužnost strukturnih reformi sa ciljem uklanjanja prepreka za formalnu zaposlenost, unapređenja poslovne klime i uprave, poboljšanja pravičnosti, kvaliteta i efikasnosti javnih usluga i sistema socijalne zaštite, produbljivanja globalne integracije i obezbeđanja održive potršnje energije i resursa i brige o prirodnoj sredini.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…