Konkurs za učenike – Približi Evropu vršnjacima i osvoji nagradno putovanje!

EU Info centar poziva učenice i učenike da se prijave na konkurs za kreativne i inovativne radove koji se sprovodi u okviru projekta „Evropski dnevnik“.

Teme konkursa su odnos Srbije i Evropske unije (EU), dalji nastavak obrazovanja u EU, preduzetništvo, prava i odgovornosti, održivi razvoj, zdravlje i bezbednost, savremeni društveni problemi, ali i slobodne teme na predlog samih učenika koje bi na neki način bile povezane sa evropskom budućnošću Srbije (npr. šta je Evropa u mom gradu, šta bih voleo da Evropa donese u moj grad, i sl.).

Više o temama konkursa pročitajte u Evropskom dnevniku, koji se već godinama koristi kao pomoćno nastavno sredstvo u školama u EU. Evropski dnevnik se sedmi put se objavljuje na srpskom jeziku pod nazivom Evropski dnevnik: Mudar izbor. On pokriva širok opseg tema, kao što su EU, Srbija i EU, zaštita potrošača, ekologija, zaštita na Internetu, nasilje i sprečavanje nasilja, sport, kultura, putovanja, studiranje, traženje posla, ljudska prava itd.

Učešće na konkursu podrazumeva podnošenje:

  1. Literarnih ili novinarskih pisanih radova;
  2. Foto reportaža ili foto-radova;
  3. Video forme (novinarske, umetničke, dokumentarističke, igrane dramatizacije).

*** Jedan tim ima priliku da konkuriše sa više radova/u više kategorija, ali može osvojiti nagradu samo jednom.

Na konkurs možete da se prijavite timski i to kao:

  1. Grupa učenika iz iste škole, koju učenici mogu da formiraju sa namerom učešća u takmičenju, a da nije na bilo koji način deo nekog formalnog školskog udruženja/sekcije;
  2. Škola (kao celina ili njena literarno-novinarska, foto i audio-video sekcija).

*** Svaki tim je neophodno da čini minimum tri osobe. U slučaju osvajanja nagrade, tim koji ima više od tri člana, nominuje troje predstavnika za nagradno putovanje.

Kreatori po jednog najboljeg rada iz svake od kategorija imaće jedinstvenu priliku da učestvuju u aktivnostima novinarskih ekipa iz Srbije i prate ih na jednom putovanju u neku od evropskih zemalja u periodu od septembra do decembra 2016. godine, u okviru projekta “Medijske posete Evropskoj uniji” i zajedno sa njima istraže različite teme koje su važne građanima Srbije tokom procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Rok za dostavljanje radova je 10. jun 2016. do ponoći. Radovi pristigli nakon isteka roka neće biti uzeti u razmatranje.

Radovi se podnose isključivo elektronskim putem, na e-mail adresu evropskidnevnik@euinfo.rs

Pristigle radove ocenjivaće stručni žiri, koji će činiti eminentni novinari, snimatelji, fotografi, profesori novinarstva, profesori dramskih umetnosti i profesori srpskog jezika.

Rezultati takmičenja će biti objavljeni u poslednjoj nedelji juna na vebsajtu www.recinam.rs, nagrađeni učesnici će biti obavešteni i putem imejla, a biće dostupni i na vebsajtu EU Info centra.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…