Konkurs za Regionalnu novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Srđan Aleksić

Banjaluka, 23. septembar 2022. – Otvorene su prijave za Regionalnu novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”.

Rok za nominaciju je 1. novembar 2022. godine.

Srđan Aleksić je preminuo 27. januara 1993. godine od posledica povreda koje su mu nanela četvorica pripadnika bivše Vojske Republike Srpske jer je branio prijatelja i sugrađanina Bošnjaka, Alena Glavovića

Nagrada se dodeljuje, novinarkama, novinarima i medijima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u 3 kategorije:

Nagrada za novinarsku hrabrost i izuzetnost dodeljuje se novinarki ili novinaru koji su se istakli temeljitim, profesionalnim i etičnim izveštavanjem o korupciji, potrošnji javnih sredstava, uništavanju prirodnih resursa, političkim manipulacijama, nasilju, veličanju ratnih zločinaca ili drugim temama koje su tabu ili o kojima se retko ili jednostrano izveštava.

Nagrada za doprinos zajednici dodeljuje se novinarki ili novinaru ili grupi autora i autorki za kontinuirano izveštavanje o pomirenju, inkluziji, zaštiti ljudskih prava, ravnopravnosti polova i vladavini prava, koje je donelo konkretnu korist građanima i građankama i/ili zajednicama u kojima oni žive.

Nagrada za medije dodeljuje se medijima iz regiona, koji se ističu odgovornom uređivačkom politikom i podržavaju svoje novinare i novinarke u njihovom nastojanju da budu u službi javnog interesa i zaštite ljudskih prava, slobode medija.

Detaljnije informacije i obrasce za nominovanje možete pronaći ovde.

Novinare, novinarke i medije mogu nominovati udruženja/udruge, neformalne grupe, mreže organizacija civilnog društva, urednici/ce u medijima, novinari/ke, sindikati, naučno-obrazovne institucije, univerzitetski nastavnici/ce, iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Regionalna novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ biće dodeljena 10. decembra 2022. u Banjaluci, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. Organizatori konkursa su Helsinški parlament građana Banja Luka, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno Društvo Novinara Vojvodine, Institut za medije Crne Gore  I  Udruga  za  promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije „ Lupi ga – svijet kroz obične oči “ iz Hrvatske.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…