Konkurs za novinarsku stipendiju „Jiri Dienstbier“

Jirži Distinbir

Beograd, 11. maj 2022. – Radio Slobodna Evropa otvara konkurs za novinarsku stipendiju „Jiri Dienstbier Journalism Fellowship“ za 2023. godinu. Program traje od 4. januara 2023. do 31. jula 2023.

Rok za prijavu je petak, 3. juni 2022.

U razmatranje se uzimaju prijave novinara/ki iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Odabrani stipendisti provešće dve sedmice u dopisništvu Radija Slobodna Evropa u državi iz koje se prijavljuju, zatim šest meseci u sedištu RSE u Pragu, pa ponovo u dopisništvu mesec dana.

Stipendistima će biti obezbeđena mesečna stipendija, kao i smeštaj, zdravstveno osiguranje i prevoz.

Cilj stipendije je da pomogne novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana da unaprede svoje veštine uz podršku medijskog pluralizma i nezavisnosti.

Prijavu i detaljnije informacije o programu možete naći na ovom linku.

Treba napomenuti da će se sve odvijati u skladu sa merama vezanim za korona virus, kako u Češkoj Republici, tako i u državi iz koje stipendisti dolaze, te se zbog toga neki detalji mogu izmeniti.

Ova stipendija je zajednička inicijativa Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike i Radija Slobodna Evropa, inspirisana Dienstbierovim doprinosom novinarstvu, spoljnoj politici i ljudskim pravima.

Namenjena je i da unapredi nasleđe Radija Slobodna Evropa – promovisanje pravednijih i otvorenijih društava preko novinarstva.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…