Konkurs za najbolji video mladih za podizanje svesti o nasilju prema ženama

Beograd, 21. septembar 2016. – Autonomni ženski centar poziva mlade ljude koji se zalažu za ljudska prava da učestvuju u nadmetanju za nagradu za najbolji video mladih za podizanje svesti o nasilju prema ženama.

Autonomni ženski centar podstiče da se na poziv prijave i da u akciji učestvuju mladi ljudi (starosti 18-25 godina), omladinske organizacije, (filmske) škole i odeljenja fakulteta za medije, kao i sve druge zainteresovane mlade ljude.

Glavni cilj raspisivanja konkursa je da se podigne svest o nasilju prema ženama i da se podstaknu žene i devojke koje preživljavaju nasilje da potraže pomoć i podršku.

Kako zajednica može na najbolji način da pruži podršku devojkama koje preživljavaju nasilje, na koji način institucije i organizacije treba da reaguju/osnaže/podrže devojke na putu izlaska iz nasilne veze, šta treba da znamo o nasilju prema ženama, su neka od pitanja na koja bi video trebalo da odgovori.

Video snimci bi trebalo da prikažu načine izlaska iz nasilnih odnosa, a minimalan uslov je da se na kraju video snimka pruži kontakt informacija broja SOS telefona ženske organizacije iz Mreže Žene protiv nasilja koje pružaju specijalizovanu uslugu podrške za žrtve nasilja. Brojevi telefona i kontakti organizacija civilnog društva su dostupni na web sajtu Mreže Žene protiv nasilja.

Vremenski okvir

  • 25. novembar 2016 – Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama i početak kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama” – krajnji rok za podnošenje videa. Video možete poslati Autonomnom ženskom centru elektronskim putem na dobre_prakse@azc.org.rspreko interneta putem Wetransfera ili narezan na CD-u na adresu: Autonomni ženski centar, Tiršova 5a, 11000 Beograd.
  • 10. decembar 2016 – Međunarodni dan ljudskih prava – proglašenje pobednika za najbolja tri videa u Srbiji i dodela nagrada.
  • 8. mart 2017 – Međunarodni dan žena – dodela nagrada na evropskom nivou (na završnoj ceremoniji Step Up! video nagrade u Briselu).
Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…