Konkurs za najbolji medijski prilog o uticaju evrointegracija na život stanovništva na jugoistoku i jugozapadu Srbije

istraživačko novinarstvo

Beograd, 18. decembar 2016. – Razvojni program Evropski PROGRES u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije raspisao je konkurs za najbolji medijski izveštaj lokalnih i regionalnih medija na temu evropskih intergracija i uticaju na svakodnevni život stanovništva na jugoistoku i jugozapadu zemlje.

Radovi, objavljeni u periodu od 15. decembra 2016. godine do 1. marta 2017. godine, treba da budu usredsređeni na ukupnu podršku koju Evropska unija u partnerstvu sa vladama Švajcarske i Srbije pružaju preko Evropskog PROGRESa lokalnom razvoju sa ciljem da se unapredi kvalitet života stanovništva u 34 opštine obuhvaćene programom.

Nagrade će biti dodeljene u osam kategorija: najbolji televizijski prilog, najbolji radijski izveštaj, najbolji novinski izveštaj, najbolji rad objavljen na internetu, najbolji serijal medijskih priloga, najbolji prilog o preuduzetništvu, najbolji prilog o projektu koji finansijski podržava EU u nekoj od programskih opština, kao i najbolji prilog o potencijalnim projektima koji bi doprineli poboljšanju kvaliteta života lokalne zajednice u ovim opštinama.

Pravo učešča na konkursu imaju lokalni i regionalni štampani mediji, novinske agencije, radio programi, televizijski programi ili internet portali sa sedištem u jednoj od lokalnih samouprava (LSU) obuhvaćenih Evropskim PROGRESom.

Takođe, radove mogu da šalju i regionalni mediji sa sedištem van programskih opština koji u poslednje dve godine aktivno  izveštavaju o događajima u najmanje pet LSU obuhvaćenih Programom.

Nagrade će se dodeliti najboljima u svih osam kategorija, kako medijskim kućama tako i njihovim novinarima i novinarkama koji su pripremali radove. Evropska unija i Vlada Švajcarske će preko Evropskog PROGRESa nagraditi medijske kuće opremom u vrednosti do 5.000 evra, kako bi se ojačali tehnički kapaciteti lokalnih i regionalnih medija.

Kancelarija za Evropske integracije će za autore i autorke ovih medijskih izveštaja koji su ocenjeni kao najbolji organizovati radnu posetu relevantnim nacionalnim državnim institucijama uključenim u proces evropskih integracija u Beogradu, a zatim će u organizaciji Delegacije EU oni boraviti u studijskoj poseti Briselu, gde će se sastati sa zvaničnicima EU, obići institucije EU, kao i kulturne znamenitosti Brisela, i upoznati sa svojim kolegama i koleginicama koje izveštavaju iz Brisela.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…