Konkurs za 22. Međunarodni filmski festival „Uhvati film“ otvoren do 10. aprila

Foto: sr.uhvatifilm.org

Novi Sad – Konkurs za kratkometražne filmove na temu invaliditeta za 22. Međunarodni filmski festival „Uhvati film“ otvoren je do 10. aprila, saopštili su organizatori.

Svi selektovani filmovi biće prikazani na ovogodišnjem izdanju ‘Uhvati film’ u Novom Sadu i ući će u uži izbor za prikazivanje na narednim izdanjima ‘Uhvati film’ festivala u Rijeci, Kotoru i Banjaluci„, navedeno je u saopštenju.

Filmovi treba da imaju makar jednog aktera osobu sa invaliditetom, nije nužno da film govori o invaliditetu, već treba „da podstiču na razmišljanje, ali ujedno da budu, inovativni i filmski kvalitetni“, saopštili su organizatori.

U selekciju ulaze samo ostvarenja do 30 minuta, najmanje DVD kvaliteta, koja imaju titl na SR/HR/BiH/CG odnosno na engleskom jeziku„, saopštio je festival.

Kako je naglašeno, „filmovi koji promovišu invalidnost kao bolest/tragediju/kaznu od boga, koji podržavaju stereotipe o osobama sa invaliditetom, koji na senzacionalistički način govore o invaliditetu i izazivaju patetiku, neće biti razmatrani„.

Uhvati film jedini je regionalni filmski festival o invalidnosti, a već 21 godinu uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnas, od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit, od 2017. u Banjoj Luci pod vođstvom Humanitarne organizacije Partner, kao i u Kotoru u realizaciji ART 365 iz Podgorice.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…