1. Početna
  2. Društvo
  3. Konkurs opštine Ub za sufinansiranje medijskih projekata sredinom septembra

Konkurs opštine Ub za sufinansiranje medijskih projekata sredinom septembra

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja

Sredinom septembra biće raspisan konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Ub koji će sadržati i poziv predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja da predlože svoje članove u konkursnu komisiju”, rekao je UNS-u sekretar Skupštine opštine Ub Dragan Radojčić reagujući na pismo Koalicije novinarskih i medijskih udruženja upućeno gradonačelnicima i predsednicima opština.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM I Lokal pres) pozvala je lokalne samouprave koje to do sada nisu učinile da raspišu konkurse za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

U pismu upućenom predsednicima opština i gradonačelnicima u Srbiji, Koalicija je  podsetila da novi medijski zakoni predviđaju povlačenje države na svim nivoima iz vlasništva nad medijima, ali nikako ne i ukidanje odgovornosti republike, pokrajine i lokalne samouprave za informisanje građana.

“Ta odgovornost se sada realizuje kroz projektno sufinansiranje medijskih sadržaja i nezavisne komisije za vrednovanje predloga projekata”, navela je Koalicija.

Novinarska i medijska udruženja pozvala su lokalne samouprave da sredstva koja budu opredeljivale za medijske sadržaje po konkursima ne budu simbolična i preporučila da lokalne samouprave za javno informisanje putem konkursa izdvajaju minimalno dva odsto ukupnog budžeta opštine ili grada.

Izvor: Udruženje novinara Srbije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…