Konferencija o različitim aspektima civilnog učešća u pitanjima bezbednosti

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP)

Beograd, 19. decembar 2016. – Beogradski centar za bezbednosnu politiku, u saradnji sa partnerima iz regiona zapadnog Balkana, organizuje konferenciju "Povezivanje države i građana kroz bezbednost", koja će se održati u Mikser House  u sredu, 21. decembar 2016, sa početkom u 10h.

Cilj konferencije je da podstakne raspravu o tome kako građani mogu da doprinesu rešavanju bezbednosnih pitanja, koja su u isključivoj nadležnost države, navode iz BCBP.

Zbog ograničenog broja raspoloživih mesta, prisustvo je potrebno potvrditi  najkasnije do utorka 20. decembra 2016, putem i-mejla na office@bezbednost.org ili preko broja telefona 381 11 3287 226.

Uprkos činjenici da je bezbednost u domen države, odnosno u srži državnosti i monopola države nad upotrebom sile, civilna dimenzija je neizbežan deo bezbednosne jednačine u demokratskim društvima. Imajući ovo u vidu, konferencija se sastoji od tri panela na kojima će biti reči o različitim aspektima civilnog učešća u pitanjima bezbednosti.

Konferenciju će biti otvorena aktuelnom temom izgradnje civilnih kapaciteta Zapadnog Balkana za mirovne operacije. Regionalni stručnjaci, istraživači i kreatori politika će razgovarati o trenutnom potencijalu zemalja Zapadnog Balkana da doprinesu mirovnim misijama, kao i budućim obavezama u procesu pristupanja EU.

Drugi panel predstavlja presek stanja u pogledu vladavine prava u tri zemlje Zapadnog Balkana: Makedonije, Crne Gore i Srbije, iz perspektive civilnog društva. Posebna pažnja će biti posvećena stanju demokratskih institucija i mehanizama civilne kontrole sektora bezbednosti.

Treći panel razmatra odnos između medija i policije u Srbiji, a posebno kako je mediji mogu da doprinesu povećanju poverenja građana u policiju. Panel u kojem će učestvovati iskusni novinari baviće se pitanjima curenja informacija, uticaja politike na policiju i izveštavanje, medijsko pokrivanje policijskih akcija i još mnogo toga.

U završnom delu konferencije prisutnima će biti prikazan film o odnosu između policije i medija, u produkciji BIRN Srbija.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…