Konferencija o Bibliotekama igračaka

Fond za obrazovanje Roma (REF) organizovao je prvu međunarodnu konferenciju „Biblioteka igračaka” za stručnjake angažovane u Romskim zajednicama. Uz podršku Centralnoevropske inicijative (CEI), konferencija je okupila više od 50 profesionalaca koji rade u devetnaest „Biblioteka igračaka” koje uživaju podršku Fonda za obrazovanje Roma iz 9 zemalja, kao i goste iz međunarodnih organizacija i Vladinih institucija.

Cilj konferencije „Biblioteka igračaka” je doprinos na polju unapređenja znanja i iskustva u smanjenju jaza u obrazovanju u ranom uzrastu Roma širom Srednje i Jugoistočne Evrope i uspostavljanje mreže „Biblioteka igračaka” koje rade u Romskim zajednicama.

„Fond za obrazovanje Roma (REF) veoma je ponosan na svoju podršku „Bibliotekama igračaka” i njihovu misiju da osnaže Romske roditelje i decu tokom najranijeg razvoja. REF je prepoznao značaj ulaganja u projekte koji imaju alternativne pristupe, kao što je ovaj. U ovom slučaju, inovacija se sastoji u tome da REF i partneri omogućavaju svakom detetu da proširi osećaj topline porodice i u predškolskom okruženju u kome se učenje i socijalizacija odigravaju kroz igru. Po mom mišljenju, pristup u kome je dete na prvom mestu najadekvatniji je pristup za Romsku decu u ovom uzrastu, zato što podržava spontanu interakciju i izgradnju samopouzdanja potrebnog za prve korake izvan domova i porodica. Verujem da ove i slične projektne intervencije poseduju transformacione osobine koje na duže staze donose i društvenu promenu. Podržavamo partnere da nastave rad i da dopunjavaju program originalnim i novim elementima,” izjavio je, izvršni direktor Fonda za obrazovanje Roma, Nadir Redžepi.

Pristup svoj deci u najranijim godinama jedan je od najvećih izazova u sistemima ranog detinjstva. S ciljem da se smanje razlike u rezultatima obrazovanja među Romima i onima koji to nisu, Fond za obrazovanje Roma podržava „Biblioteka igračaka” koje doprinose kvalitetnom razvoju u ranom detinjstvu i brizi. Prošle godine, REF je podržao više od 2.009 dece i 1.400 roditelja širom Srbije, Balkana i Srednje Evrope.

Iako slične „Biblioteke igračaka“ rade u drugim Evropskim zemljama, stručnjaci koji rade u Romskim zajednicama imali su prvi put priliku da se upoznaju i razmene profesionalna i praktična iskustva sa svojim kolegama. Konferencija je imala za cilj da razmotri probleme od ključne važnosti i teme koje se tiču prepreka i mogućnosti za inkluziju Roma u obrazovanje u ranom uzrastu, ali i da podstakne formiranje mreže biblioteka igračaka u Romskim zajednicama. 

Na konferenciji je bila i izložba igračaka kao i kutak za igračke, kako bi se naglasila  važnost „učenja kroz igru” pokazalo kako se razvoj deteta ubrzava strukturisanom igrom, i kako igračke i igre nude mogućnosti za učenje u procesu pripreme dece za upis u vrtiće i osnovnu školu.

O Fondu za obrazovanje Roma 

Fond za obrazovanje Roma (REF) podržava „Biblioteku igračaka” u devet od 16 zemalja od koji radi– Albaniji, Bugarskoj Mađarskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji i Slovačkoj. Aktivnosti programa „Biblioteka igračaka“ uključuju aktivnosti „Ostanite i igrajte se“, pozajmljivanje i ustupanje igračaka koje ohrabruju istraživanje i razvoj novih veština, kao i klubove za roditelje.

Misija Fonda za obrazovanje Roma, osnovanog  2005. godine,  je smanjenje jaza u ishodima obrazovanja između Roma i ne-Roma. Da bi se postigao ovaj cilj, REF podržava politiku i programe koji osiguravaju kvalitetno obrazovanje Roma, uključujući desegregaciju obrazovnih sistema. REF, kroz donacije, podržava  projekte koji obuhvataju obrazovanje u ranom detinjstvu, srednju školu, podržava univerzitetske stipendije, obezbeđuje zastupanje politika i istraživanja, a takođe sprovodi velike projekte za inkluziju Roma koje finansira Evropska unija. Kroz programe koje podržava Fond, prođe oko 100.000 romskih korisnika u 16 zemalja svake godine.

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…