KOMS: „Četvrtina mladih tokom vanrednog stanja nisu imali osećanje optimizma po pitanju budućnosti“

mladi

Beograd, 11. decembar 2020.  – Najveći broj mladih smatra da im se mentalno zdravlje pogoršalo tokom pandemije, izjavio je predsednik Upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) Uroš Savić Kain.

Savić Kain je ukazao da čak četvrtina mladih, sudeći po istraživanjima,  nijednog trenutka tokom vanrednog stanja nisu imali osećanje optimizma po pitanju budućnosti.

Savić Kain je, u serijalu Destinacija posvećenom posledicama korone, precizirao da je istraživanjem KOMS, sprovedenom posle vanrednog stanja na izorku od 1.100 ispitanika, utvrđeno da je najveći broj mladih posao obavljao na svom radnom mestu.

On je objasnio da su mladi, kao „najmanje ranjiva kategorija“ stanovništva, tokom vanrednog stanja standardno obavljali svoj posao, ali da se i pored toga trećina njih pribojavala da će ostati bez posla, i da se to „definitivno odrazilo na njihovo mentalno zdravlje“.

Veoma veliki broj mladih je tokom vanrednog stanja osećao „neizvesnost, združenu sa anksioznošću i brigom o porodici i prijateljima„, napomenuo je Savić Kain.

To je uticalo da mladi više razmišlaju o tome na koji način će se dalje razvijati njihove karijere, ukazao je on i predočio da 12 odsto ispitanika nije moglo racionalno da razmišlja tokom vanrednog stanja.

Istovremeno, 40 odsto mladih planira da se iseli iz Srbije zbog situacije nastale pojavom korona virusa,  dok njih dve trećine razmišljaju o toj mogućnosti, upozorio je Savić Kain i dodao da samo oko 23 odsto mladih ne planira da napusti Srbiju.

„Mladi su mnogo pozitivnije ocenili reakciju države tokom vanrednog stanja, nego pošto je ono ukinuto, što je u skladu s tim koliko su se pridržavali mera“, rekao je Savić Kain.

On je primetio da je, u odnosu na vanredno stanje, poverenje mladih u institucije opalo i da njihovo poverenje trenutno „jedino uživaju“ lekari, koji su zadržali poverenje izgrađeno tokom vanrednog stanja.

Najviše je opalo poverenje u Krizni štab, naglasio je Savić Kain, što upućuje na potrebu da se Krizni štab „na senzibilisaniji način“ obraća mladima.

Možda bi trebalo da postoji osoba koja će se ispred Kriznog štaba „preciznije i jasnije“ obraćati mladima, poručio je Savić Kain.

Prema njegovim rečima, četvtrina mladih je volontirala tokom vanrednog stanja, pri čemu su njihovi napori najčešće bili „samoorganizovani“.

Dve trećine mladih samoinicijativno su organizovali neku vrstu podrške u svojim zajednicama tokom vanrednog stanja, istakao je Savić Kain i zaključio da su mladi „itekako voljni da doprinesu svojoj zajednici“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…