Kompletirana digitalna arhiva lista Evropljanin

Evropljanin

Beograd, 29. maj 2019. – Na internet stranici evropljanin.wordpress.com postavljena su dva nedostajuća izdanja lista „Evropljanin“, vlasnika Slavka Ćuruvije, koji je izlazio od aprila 1998. do marta 1999. godine, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Nakon što je arhitekta iz Babušnice Miloš Đorđević iz lične arhive UNS dostavio nedostajući peti i šesti broj lista „Evropljanin“, oni su digitalizovani i postavljeni na internet stranici.

Đorđević se UNS javio, posle objave Udruženja da su u slobodnom pristupu na neprofitnoj internet stranici izdanja „Evropljanina“, ali bez dva broja.

Kako se navodi na internet stranici evropljanin.wordpress.com izašlo je samo 20 brojeva „Evropljanina“ zbog „besprimerne opresije od strane tadašnjeg režima„, kao i da je posle ubistva vlasnika Slavka Ćuruvije prestao da izlazi.

U novinarskoj ekipi „Evropljanina“, osim Ćuruvije, bili su Dragan Bujošević (glavni i odgovorni urednik), Ljiljana Smajlović, Aleksandar Tijanić, Zoran Mamula, Dragan Babić, Srboljub Bogdanović, Voja Žanetić, Bogdan Tirnanić, Branka Prpa, Dragan Mojović i Ivan Radovanović (zamenik glavnog i odgovornog urednika).

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…