Kompanije u Srbiji donirale 330 miliona evra u vreme korona krize

sastanak

Beograd, 04. decembar 2020. – Forum za odgovorno poslovanje predstavio je publikaciju „Bolji biznis za bolje društvo 2019/2020„.

Prema tom izveštaju, do kraja juna ove godine, kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa u Srbiji, anketirane kompanije donirale su ukupno 330 miliona dinara, od čega oko 95 miliona dinara čine donacije u proizvodima.

U toj publikaciji analiziran je doprinos 38 kompanija lokalnoj zajednici tokom 2019. godine, kao i tokom krize izazvane koronavirusom.

Više od polovine donacija tokom novonastale krize zbog Kovida usmereno je zdravstvenim ustanovama, dok je ostatak uglavnom usmeren ka lokalnim samoupravama.

U ovom periodu, kompanije su pružile i druge vidove podrške, kao što su javne kampanje i podrška malim preduzećima.

Tokom 2019. godine, anketirane kompanije su ili zadržale isti nivo ulaganja ili ga povećale u odnosu na prethodnu godinu.

Oko 65 odsto kompanija redovno doprinosi zajednici, dok ostale to čine po potrebi.

Ukupna evidentirana vrednost donacija zajednici u 2019. godini iznosi oko 645 miliona dinara, sa doprinosom velikih kompanija, u proseku, od 30 miliona, srednjih sa sedam miliona dinara, a malih nešto više od milion dinara.

Iako primarno doprinose finansijski (85 odsto kompanija), donacijom robe pomoglo je 80 odsto kompanija, dok je 71 odsto u programe podrške zajednici uključilo i svoje zaposlene koji su delili znanje i veštine.

Od 38 kompanija, šest kompanija je pružalo pro bono usluge.

Analizu je sproveo Forum za odgovorno poslovanje (FOP) u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a realizuje Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno čine Trag Fondacija, Smart kolektiv, Catalyst Balkans, Forum za odgovorno poslovanje, Srpski filantropski forum i Privredna komora Srbije, navodi se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…