Komitet protiv torture (CPT): Srbija da zaustavi nasilje nad privedenim osobama

zatvor

Strazbur, 21. jun 2018. – Komitet Saveta Evrope za sprečavanje mučenje i nečovečnog ili ponižavajućeg kažnjavanja (CPT) pozvao je vlasti u Srbiji da preduzmu mere da se zastavi nasilje policijskih službenika nad privedenim i zatvorenim osobama.

CPT je naveo da je primio brojne izjave o neadekvatnom postupanju policijskih službenika prema privedenim, posebno u većim gradskim sredinama, kako bi se iznudila priznanja, saopštio je 21. juna Savet Evrope (SE).

Neadekvatno postupanje obuhvata šamarenje, udaranje, šutiranje, kao i udaranje policijskim palicama i drugim predmetima poput bejzbol palica, ali i izlaganje šokovima od električnih aparata tokom ispitivanja.

"Organi Republike Srbije moraju da prihvate činjenicu da je neadekvatno postupanje policijskih službenika prisutno; to nije delo nekoliko službenika koji su 'zastranili' već prihvaćena praksa u sadašnjoj policijskoj kulturi posebno među kriminalističkim inspektorima", navodi se u izveštaju sastavljenom na osnovu posete delegacije CPT Srbiji u junu 2017. godine.

CPT je pozvao vlasti da se primeni suštinski drugačiji pristup metodama policijske istrage zasnovan na tačnim i pouzdanim informacijama a ne na priznanju, kao i da se opreme zasebne prostorije za saslušavanja opremljena audio i video opremom.

Vlasti u Srbiji treba da se suprostave kulturi nekažnjivosti koja prožima delove različitih policijskih snaga u zemlji, piše CPT i dodaje da je od suštinskog značaja da se sprovode delotvorne istrage o navodima o neadekvatnom postupanju i da krivična dela policijskih službenika budu kažnjena.

U izveštaju je navedeno i da treba ispraviti uočene nedostatke u pogledu kasnog obaveštavanja o pritvoru, korišćenju usluga branilaca po službenoj dužnosti, kao i nedostataka u poverljivosti lekarskih pregleda privedenih.

Navodi se i da su materijalni uslovi bili zadovoljavajući u renoviranim delovima Okružnog zatvora u Beogradu i Prokuplju ali da su pritvorske jedinice u drugim posećenim zatvorima imale neodgovarajuće provetravanje, nedovoljno osvetljenje, loše higijenske uslove i znake propadanja. Stoga, kako piše, organi Srbije treba da nastave sa naporima na poboljšalju uslova pritvora u zatvorima.

U izveštaju je istaknuta i uloga zdravstvenih službi u zatvorima i značaj lekarskog pregleda u roku od 24 časa od prijema, sistematskog evidentiranja povreda, kao i da se izveštaji o traumatskim povredama koji se odnose na povrede koje su verovatno posledica neadekvatnog postupanja automatski prosleđuju organu ovlašćenom za sprovođenje istraga.

Takođe je ukazano da je u cilju dodatnog unapređenja kontakta sa spoljnim svetom potrebno preispitati režim poseta u svim pritvorskim jedinicama kako bi se obezbedilo da zatvorenici imaju pravo na najmanje tri posete mesečno u trajanju od jednog sata, kako je predviđeno Zakonikom o krivičnom postupku iz 2014, a poželjno bi bilo ekvivalentno jednom satu svake nedelje.

Pored toga, organi Republike Srbije treba da uvedu da su otvorene posete pravilo za sve zatvorenike, a zatvorene posete izuzetak, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…