1. Početna
  2. Društvo
  3. Komitet protiv torture (CPT): Srbija da zaustavi nasilje nad privedenim osobama

Komitet protiv torture (CPT): Srbija da zaustavi nasilje nad privedenim osobama

zatvor

Strazbur, 21. jun 2018. – Komitet Saveta Evrope za sprečavanje mučenje i nečovečnog ili ponižavajućeg kažnjavanja (CPT) pozvao je vlasti u Srbiji da preduzmu mere da se zastavi nasilje policijskih službenika nad privedenim i zatvorenim osobama.

CPT je naveo da je primio brojne izjave o neadekvatnom postupanju policijskih službenika prema privedenim, posebno u većim gradskim sredinama, kako bi se iznudila priznanja, saopštio je 21. juna Savet Evrope (SE).

Neadekvatno postupanje obuhvata šamarenje, udaranje, šutiranje, kao i udaranje policijskim palicama i drugim predmetima poput bejzbol palica, ali i izlaganje šokovima od električnih aparata tokom ispitivanja.

"Organi Republike Srbije moraju da prihvate činjenicu da je neadekvatno postupanje policijskih službenika prisutno; to nije delo nekoliko službenika koji su 'zastranili' već prihvaćena praksa u sadašnjoj policijskoj kulturi posebno među kriminalističkim inspektorima", navodi se u izveštaju sastavljenom na osnovu posete delegacije CPT Srbiji u junu 2017. godine.

CPT je pozvao vlasti da se primeni suštinski drugačiji pristup metodama policijske istrage zasnovan na tačnim i pouzdanim informacijama a ne na priznanju, kao i da se opreme zasebne prostorije za saslušavanja opremljena audio i video opremom.

Vlasti u Srbiji treba da se suprostave kulturi nekažnjivosti koja prožima delove različitih policijskih snaga u zemlji, piše CPT i dodaje da je od suštinskog značaja da se sprovode delotvorne istrage o navodima o neadekvatnom postupanju i da krivična dela policijskih službenika budu kažnjena.

U izveštaju je navedeno i da treba ispraviti uočene nedostatke u pogledu kasnog obaveštavanja o pritvoru, korišćenju usluga branilaca po službenoj dužnosti, kao i nedostataka u poverljivosti lekarskih pregleda privedenih.

Navodi se i da su materijalni uslovi bili zadovoljavajući u renoviranim delovima Okružnog zatvora u Beogradu i Prokuplju ali da su pritvorske jedinice u drugim posećenim zatvorima imale neodgovarajuće provetravanje, nedovoljno osvetljenje, loše higijenske uslove i znake propadanja. Stoga, kako piše, organi Srbije treba da nastave sa naporima na poboljšalju uslova pritvora u zatvorima.

U izveštaju je istaknuta i uloga zdravstvenih službi u zatvorima i značaj lekarskog pregleda u roku od 24 časa od prijema, sistematskog evidentiranja povreda, kao i da se izveštaji o traumatskim povredama koji se odnose na povrede koje su verovatno posledica neadekvatnog postupanja automatski prosleđuju organu ovlašćenom za sprovođenje istraga.

Takođe je ukazano da je u cilju dodatnog unapređenja kontakta sa spoljnim svetom potrebno preispitati režim poseta u svim pritvorskim jedinicama kako bi se obezbedilo da zatvorenici imaju pravo na najmanje tri posete mesečno u trajanju od jednog sata, kako je predviđeno Zakonikom o krivičnom postupku iz 2014, a poželjno bi bilo ekvivalentno jednom satu svake nedelje.

Pored toga, organi Republike Srbije treba da uvedu da su otvorene posete pravilo za sve zatvorenike, a zatvorene posete izuzetak, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…