Komesar UN za ljudska prava: Svet je izneverio izbeglice

Generalna skupština Ujedinjenih nacija

19. septembar 2016. (Beta) – Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein pozdravio je politički konsenzus postignut usvajanjem Njujorške deklaracije o migrantima i izbeglicama, ali upozorio da ne treba biti zadovoljan učinjenim, niti sebi čestitati.

"Gorka istina je da je ovaj samit sazvan jer smo mi u velikoj meri izneverili. Izneverili smo napaćeni narod Sirije time što nismo prekinuli taj rat na početku. Izneverili druge u sada hroničnim zonama konflikta iz istog razloga. Izneverili milione migranata koji zaslužuju mnogo više od života obeleženih očajem i manjkom dostojanstva od rođenja do smrti", poručio je visoki komesar UN svetskim liderima okupljenim na skupu na visokom nivou posvećenom ovoj temi u Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

Svetski lideri i ministri spoljnih poslova 193 zemlje članice UN su usvojili Njujoršku deklaraciju o migrantima i izbeglicama, dokument od 22 strane, čiji je cilj da se obezbedi usklađeniji i humaniji odgovor na izbegličku krizu koja je iscrpla resurse i podstakla podele u zemljama od Afrike do Evrope.

Njujorška deklaracija ne sadrži konkretne obaveze i nije pravno obavezujuća već poziva zemlje da štite ljudska prava izbeglica, podstaknu humanitarnu pomoć i povećaju prijem izbeglica. Cilj deklaracije je da se standardizuju odgovori na izbegličku situaciju i obezbedi bolje obrazovanje i poslovi za izbeglice. Ona takođe podstiče nalaženje smeštaja za izbeglice i uključuje planove za kampanju za borbu protiv ksenofobije.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun otvorio je jednodnevni skup pozivajući svetske vođe da "podrže prava i dostojanstvo svih koji su primorani da beže iz svojih domova u potrazi za boljim životom".

Međutim predstavnici agencija za odbranu ljudskih prava kritikovali su deklaraciju zato što u njoj nema konkretnih preuzetih obaveza.

"Umesto da dele odgovornost, svetski lideri su je izbegli. Samit UN su sabotirale države delujući u sopstvenom interesu i ostavljajući milione izbeglica širom sveta u teškoj situaciji na ivici ponora", rekao je generalni sekretar Amnesti internešenela Salil Šeti u saopštenju.

Šeti je rekao da ova deklaracija samo pomera odgovornost pozivajući na odvojene globalne dogovore o izbeglicama i migrantima koje treba usvojiti u roku od dve godine.

U UN će u utorak biti drugi samit posvećen izbeglicama čiji domaćin je predsednik SAD Barak Obama. Na njemu će se tražiti od zemalja da preuzmu konkretne obaveze za doprinos troškovima za pomoć i smeštaj 65,3 miliona migranata i izbeglica na svetu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…