Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks završio mandat

Nils Muižnieks

Strazbur, 30. mart 2018. – Nils Muižnieks, odlazeći Komesar Saveta Evrope za ljudska prava, oprostio se od te organizacije i svojih kolega na kraju šestogodišnjeg mandata, i izrazio uverenje da će njegova naslednica Dunja Mijatović koja preuzima tu funkciju 3. aprila, obaviti "fantastičan posao".

"Sa gorkoslatkim osećanjima objavljujem ovu poslednju poruku na kraju svog šestogodišnjeg mandata komesara Saveta Evrope za ljudska prava", napisao je Muižnieks (54) na vebsajtu Saveta Evrope.

Rekao je da odlazi "teška srca", znajući da toliko kriza u oblasti ljudskih prava širom Evrope zahteva akciju, znajući da su "toliki prijatelji i partneri i dalje u pritvoru ili zatvoru, a da nisu počinili nikakav zločin, i da toliko žrtava kršenja ljudskih prava nije bliže dobijanju pravde".

Muižnieks je rekao da istovremeno vidi nadu u tome da toliko ljudi ulaže vreme u pomaganje drugima, stavlja profesionalizam na uslugu javnosti i rizikuje živote u potrazi za istinom i u nastojanju da od moćnika traže odgovornost.

"Vrlo profesionalan i posvećen tim u kancelariji Komesara ostaje nepromenjen, i uveren sam da će moja naslednica Dunja Mijatović obaviti fantastičan posao", napisao je Muižnieks u oproštajnoj poruci, dodajući da je bila ogromna privilegija da služi kao komesar za ljudska prava.

Nils Muižnieks bio je komesar za ljudska prva od 2012-2018, a pre njega Tomas Hamarberg (2006-2012) i Alvaro Hil-Robles (1999-2006).

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…